Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraçal, İlhan
dc.contributor.authorGülser, Füsun
dc.date.accessioned2021-05-08T12:53:35Z
dc.date.available2021-05-08T12:53:35Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2020-11-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705605
dc.description.abstractI ÖZET Organik ve inorganik demirli ve çinkolu bileşiklerin. Starking elmasının demir ve çinko ile beslenmesine etkilerinin araştırıldığı bu çalışma 1994 ve 1995 yıllarında, Van Tarım İl Müdürlüğü, Meyve ve Fidan Üretim İstasyonunda tesadüf parsellen deneme desenine göre yürütülmüştür. Yörenin ortalama yıllık yağış miktarı 380.4 mm, ortalama sıcaklık 8.7°C'dir. Bu iklim verileri ilk yıl 542.6 mm ve İ0.1°C olup, ikinci yıl 383.1 mm ve 9.3°C olmuştur. Deneme topraklan azot, fosfor, potasyum ve organik maddece fakir, kireçli, hafif alkalin reaksiyondadır. Fe, Cu, Mn içerikleri yeterli, Zn içeriği ise kritik düzeydedir. Araştırmada, bütün parsellere ağaç başına 290 g N, 260 g P2O5, 50 g K/>0 uygulanmıştır. Farklı toprak uygulamalannda ağaç basma Fe EDDHMa (% 6 Fe) şeklinde 9 g Fe, Fe S04.7H20 (% 20 Fe) şeklinde 50 g Fe, Sanzink (%6 Zn) şeklinde 24 g Zn ve ZnCh (% 44 Zn) şeklinde 44 g Zn uygulanmıştır. Yaprak uygulamalannda ise bu bleşikler Fe EDDHMa şeklinde 1 g Fe, FeSC^JFbO şeklinde de 10 g Fe, Sanzink şeklinde 7.5 g Zn ve ZnCİ2 şeklinde 8.8 g Zn 10 1 su ile kanştınlarak ağaçlara püskürtülmüştür. Araştırma sonuçlanna göre, organik ve inorganik çinkolu bileşikler sürgün gelişimi bakımından daha etkili bulunmuşlardır. Ancak, meyve gelişiminde organik demirli ve çinkolu bileşiklerin inorganik bileşiklerden daha etkili olduklan anlaşılmıştır. Aktif demir indeksi ve toplam demir indeksi değerlerinde optimum değerlere ulaşılması ve P/ Aktif Fe oranının daralması bakımından, organik demirli ve çinkolu bileşiklerin birlikte uygulandıklarında daha etkili olduklan belirlenmiştir. P / Toplam Fe oranına organik ve inorganik bileşiklerin etkileri farklı bulunmamıştır. Sonuç olarak, Van yöresinde Fe ve Zn eksikliğinin giderilmesi ve kaliteli meyve üretimi için organik yapılı mîkro besin elementi bileşiklerinin kullanılmasının daha uygun olacağı anlaşılmaktadır.
dc.description.abstractII SUMMARY The effects of organic and inorganic iron and zinc compounds on iron and zinc nutrition of Starking apple was investigated. The study was carried out at Fruit and Sapling Production Station of Van Agricultural Directory in 1994 and 1995 years. The experiment was employed randomized parcel design with four replications. The annual rainfall rate of the experimental area is 380.4 mm, the average temperature is 8.7°C. During the first year of the research, the rainfall rate was 542.6 mm and the temperature was 10.1°C. The second year these rates were 383.1 mm and 9.3°C respectively. The experimental soil,calcerous and light alkaline reaction, is low in nitrogen, phosphorus, potassium and organic matter and its iron, copper, and manganese contents are sufficient, while zinc content is at critical level. Nitrogen phosphorus and potassium were applied to the each tree at 290 g N, 260gP2O5 and 50 g K2O levels respectively. 9 g Fe as EDDHMa (6 Fe %), 50 g Fe as Fe S04.7H20 (20 Fe %), 24 g Zn as Sanzinc (6 Zn%) and 44 g Zn as ZnCb (44 Zn %) were applied to each tree acording to experimental design. In leaf treatments, 1 g Fe as Fe EDDHMa, 10 g Fe as Fe SO4JH2O, 7.5 g Zn as Sanzinc and 8.8 g Zn as ZnCb were diluted to 10 It by water and applied to the trees. The results showed that organic and inorganic zinc compounds were found to be more effective in buds development. But, organic iron and zinc compounds were found to be more effective than inorganic compounds in fruit development. Organic iron and zinc compounds were found to be effective for the narrowing of P / Active Fe ratio and the reaching to optimum level of Active Fe index and Total Fe index values, when they applied together. Organic and inorganic compounds showed the same affect on P / Total Fe ratio.As a result, it was concluded that organic forms of iron and zinc were seen more effective for correcting Fe and Zn deficiency and giving best quality fruits in Van Region.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleElma ağaçlarının demir ve çinko ile beslenmesinde organik ve inorganik yapılı mikro element gübrelerinin etkilerinin karşılaştırılması
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-11-16
dc.contributor.departmentToprak Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmTrees
dc.subject.ytmIron
dc.subject.ytmApple
dc.subject.ytmSoil
dc.subject.ytmZinc
dc.subject.ytmFertilizers
dc.identifier.yokid57663
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid57663
dc.description.pages102
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess