Show simple item record

dc.contributor.advisorTekintaş, F. Ekmel
dc.contributor.authorYildiz, Kenan
dc.date.accessioned2021-05-08T12:53:24Z
dc.date.available2021-05-08T12:53:24Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2021-01-20
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705525
dc.description.abstractIX öz Bu çalışma 1996 ve 1997 yıllarında Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Anaç olarak iki yaşlı J. regia L. çöğürleri kullanılmış, aşı kalemleri ise Yalova- 1 çeşidinden alınmıştır. Aşılar 10 Ağustos 1996 tarihinde yama göz aşı tekniği ile yapılmıştır. Çalışmada bir yıllık sürgünlerin farklı yerlerinden alman aşı gözlerinin, aşı başarısına etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Aşı gözlerinin toplam Savan, juglon ve karbonhidrat içerikleri de belirlenerek, bunların aşı başarısı ile ilişkileri tartışılmıştır. Ayrıca aşılamadan sonraki belirli günlerde aşı bölgesinden alman kesitlerle, aşı kaynaşmasının anatomik seyri takip edilmiştir. Sürgün üzerindeki alttan birinci gözlerle yapılan aşılardan %65.33, ikinci gözlerle yapılan aşılardan %71.13, üçüncü gözlerle yapılan aşılardan %85.O0 ve dördüncü gözlerle yapılan aşılardan ise %45.67 tutma oram elde edilmiştir. Toplam flavan miktarı ile aşı başarısı arasında belirgin bir ilişki bulunamamıştır. Alttan birinci, ikinci ve üçüncü gözlerden elde edilen aşı başarısı ile juglon miktarları arasında negatif bir ilişki belirlenirken, dördüncü gözlerde bu durumun aksine hem juglon miktarı hem de aşı başarısı düşük bulunmuştur. Toplam şeker ve nişasta miktarı ile aşı başarılan arasında ise pozitif bir ilişkinin olduğu saptanmıştır Yapılan anatomik incelemeler sonucunda, birinci ve dördüncü gözlere göre, ikinci ve üçüncü gözlerle yapılan aşılarda, erken dönemlerde daha fazla kallüs oluştuğu ve nekrotik tabakaların daha erken parçalandığı, bunun sonucunda da kambiyal devamlılığın daha erken kurulduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler Ceviz, Aşı, Flavan, Juglon, Karbonhidrat.
dc.description.abstractABSTRACT The effect on graft success of the buds taken from different places of the scion in walnut ( J. regia L.) This study was carry out in Eğirdir Horticulture Research Enstitute between 1996 and 1997. As rootstock material two years old J. regia L. seedling were used. The scions were taken from Yalova- 1 cultivars. The grafts were made on 10 August 1996 by ussing the patch budding method. In the study, the effects on graft success of buds taken from different parts of one year old shoots were investigated. Total flavan, juglone and carbohydrate contents of graft bud were also determined, and relationship between graft success and these parameters were discussed. In addition, graft-union were investigated anatomically and histolojically on sections taken at defined times after grafting. Graft success were obtained as 65.33% by the first buds from proximal of shoots, 71.13% by second buds, 85.00% by third buds and 45.67% by the fourth buds The graft success weren't corralative with content of total flavan. It was found that the correlation between graft success and, juglone content of first, second and third buds was negative. On the opposite, in the fourth buds, both juglone content and graft success were lower. The correlation between graft success and, soluable sugar and starch content of buds were positive. Callus formation was more in graft which were made by using second and third buds than others in early stage. Thus, necrotic layers in these graft were broken earlier than others. Result of this cambiyal continious between rootstock and scion was established earlier. Key Words: Walnut, Graft, Flavan, Juglone, Carbohydrate,en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleCevizde (J. regia l.) aşı kaleminin farklı yerlerinden alınan aşı gözlerinin aşı başarıları üzerine etkisi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2021-01-20
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmWalnut
dc.subject.ytmVaccines
dc.subject.ytmGrafting
dc.subject.ytmCarbohydrates
dc.subject.ytmFlavones
dc.identifier.yokid67903
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid67903
dc.description.pages91
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess