Show simple item record

dc.contributor.advisorAndiç, Cengiz
dc.contributor.authorZorer, Şeyda
dc.date.accessioned2021-05-08T12:53:21Z
dc.date.available2021-05-08T12:53:21Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2021-01-20
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705504
dc.description.abstract53 7. ÖZET Bu araştırmada, beş farklı taban suyu seviyesinin yonca ve kılçıksız brom bitkilerinde verim ve verim unsurları üzerine etkisi deneme konusu olarak seçilmiştir. Araştırma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü de neme alanındaki beton havuz içerisine yerleştirilmiş büzlerde yürütülmüştür. Denemede 20, 40, 60, 80 ve 100 cm taban suyu seviyeleri esas alınmıştır Araştırmada deneme faktörlerinin 1995 ve 1996 yıllarındaki bitki boyu, yaş ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı ve ham protein verimi üzerine etkileri incelenmiş tir. Elde edilen sonuçlar aşağıdaki şekilde özetlenmiştir. Farklı taban suyu seviyelerinin bitki boyu, yaş ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı ve ham protein verimi üzerine etkileri istatistiki olarak önemli bulunmuştur. a) 1995 yılında en yüksek bitki boyu yonca 80 cm' (85 cm) ve kılçıksız bromda 40 cm (75 cm) taban suyu seviyesinde tesbit edilmiştir. 1996 yılında kılçıksız bromda en yüksek bitki boyu (58.66 cm) 60 cm, yoncada ise (70.83 cm) 40 cm taban suyu yüksekliğinde ölçülmüştür. b) İlk yılın en yüksek yaş ot verimi yoncada (88.56 gr/bitki) 80 cm, kılçıksız brom da ise (68.38 gr/bitki) 40 cm taban suyu seviyesinden elde edilmiştir. İkinci yıl en yüksek yaş ot verimi yoncada 40 cm(95.5 gr/bitki) ve kılçıksız brom da (74.50 gr/bitki) 60 cm taban suyu seviyesinden alınmıştır. c) Denemenin ilk yılında en yüksek kuru ot verimi yoncada (24.04 gr/bitki) 60 cm ve kılçıksız bromda (18.95 gr/bitki) 40 cm taban suyu yüksekliğinde tesbit edilmiştir. 1996 yılında yoncada en yüksek kuru ot verimi (23.3 1 gr/bitki) ve kılçıksız brom da (20.33 gr/bitki) 60 cm taban suyu seviyesinde elde edilmiştir. d) 1995 yılında en yüksek ham protein oranı yoncada (% 22.80) ve kılçıksız bromda (% 15.03) 100 cm taban suyu seviyesinde elde edilmiştir. 1996 yılında en yüksek ham protein oram yoncada (% 21.17) ve kılçıksız bromda (% 14.16) 100 cm taban suyu seviyesinde tesbit edilmiştir. e) Denemenin ilk yılında yoncada en yüksek ham protein verimi (4.55 gr/bitki) 80 cm ve kılçıksız bromda (2.43 gr/bitki) 40 cm taban suyu yüksekliğinden elde edilmiştir.54 1996 yılında en yüksek ham protein verimi yoncada (4.30 gr/bitki) ve kılçıksız bromda (2.62 gr/bitki) 60 cm taban suyu seviyesinde tesbit edilmiştir. Bu sonuçlara göre, en yüksek kuru ot verimi ve ham protein verimi elde etmek için yetiştirilecek yoncada taban suyu seviyesi 80 cm kılçıksız bromda 40/60 cm arasında olmaktadır. Taban suyu yüksekliği belirlenen bu seviyelerden daha derin olan yerlerde üstten sulama uygulaması önerilir. Taban suyu yüksekliğinin bu seviyelerden yüksek olması durumunda ise drenaj çalışmaları yapılmalıdır.
dc.description.abstract55 8. SUMMARY In this study, the effects of five different water table on yield and yield characters of alfalfa and smooth bromegrass were investigated. The research was conducted in the campus of Yüzüncü Yıl University, and ringshaped concrets were used. Five different water table 20, 40, 60, 80 and 100 cm, were ereated on ring-shaped concrete blades. Plant height, fresh herbage yield, hay yield, crude protein rate and crude protein yields of plants were determined in 1905 and 1996. The results obtained from research were summary used in below. Different water table levels affected significantly plant height, herbage yield, hay yield, crude protein rate and crude protein yields of plants. a) In 1995 the highest plant heights were found from alfalfa (85 cm) at 80 cm water table and also from smooth bromesrass (75 cm) at 40 cm water table However, in 1996 while the highest plant hight of (58.66 cm), smooth bromegrass was found at 60 cm water table, it was found at 40 cm (70.83 cm) water table in alfalfa plants. b) While the highest fresh herbage yield (88.56 gr'plant) of alfalfa was found at 80 cm, it was the highest at 40 cm (68.38 gr/plant) water table for smooth bromegrass in 1995. In the second experament year the highest fresh herbage from alfalfa (95.5 gr/plant) at 40 cm water table and from smooth bromegrass (74.50 gr/plant) at 60 cm water table. c) In 1995 while the highest hay yield of alfalfa (24.04 gr/plat) was determined at 60 cm water table, it was determined at 40 cm (18.95 gr/plant) for smooth bromegrass. In 1996 both of alfalfa and smooth bromegrass had the highest high yield at 60 cm (23.31 gr/plant, 20, 33 gr/plant). d) In 1995 and 1996 the highest crude protein rate of alfalfa and smooth bromegrass was found at 100 cm water table. e) In 1995 while the highest crude protein yield of alfalfa was found at 80 cm (4.55 gr/plant), it the was highest at 40 cm for smooth bromegrass (2.43 gr/plant). In56 1996 both of alfalfa and smooth bromcgrass hat the highest crude protein yield at 60 cm water table (4.30 gr/plant, 2.62 gr/plant). Our results implacate that alfalfa should be grown between 60 to 80 water table for hay yield and crude protein yield ant water table for smooth bromegrass hay production should be between 40 to 60 cm. Water table is lower than 60 cm, we may suppose irrigation. If water table is higher than 60 cm, we suppose that drainage treatments supplied.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı taban suyu seviyelerinin yonca (Medicago sativa) ve kılçıksız brom (Bromus inermis)`un verim ve kalite unsurları üzerine etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-01-20
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmWater table
dc.subject.ytmAlfalfa
dc.subject.ytmYield components
dc.subject.ytmSmooth brome
dc.subject.ytmGrass yield
dc.subject.ytmQuality
dc.identifier.yokid67909
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid67909
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess