dc.contributor.author | Altindal, Eyyüp | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T12:53:18Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T12:53:18Z | |
dc.date.submitted | 1998 | |
dc.date.issued | 2021-03-02 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705475 | |
dc.description.abstract | öz Bu çalışma 1997-1998 yıllarında Rize Atatürk Çay Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Ülkemizde seleksiyon çalışmalarıyla tespit edilmiş olan Hamzabey-1, Ardeşen-1, Fener-3, Hayrat-1, Çiftekavak-1, Muradiye-10, Tuğlalı- 10, Gündoğdu-3, Kömürcüler- 1 ve Derepazarı-7 olmak üzere on çay klonundan, 28 Ağustos, 4 Eylül, 11 Eylül, 19 Eylül, 25 Eylül, 04 Ekim ve 10 Ekim tarihleri olmak üzere yedi farklı zamanda alınan tek göz ve tek yapraklı yan-odunsu ve odunsu çelikler, cam sera şartlarında köklendirilmeye alınmıştır. Çeliklerde köklenme oranlan, köklenme düzeyleri, yaş ve kuru kök ağırlıkları, yaş ve kuru sürgün ağırlıkları ile sürme oranlan belirlenmiştir. En yüksek köklenme oranlan, 19 ve 25 Eylül'de alınan Hayrat-1, Çiftekavak-1 ve Muradiye-10 klonlarında % 100 olarak belirlenmiştir. Köklenme oranı, köklenme düzeyi, yaş-kuru kök ağırlıkları, yaş-kuru sürgün ağırlıkları ve sürme oranlan bakımından Çiftekavak-1 klonundan en iyi sonuçlar alınmıştır. Anahtar Kelimeler: Çay, çelik, klon | |
dc.description.abstract | VII ABSTRACT The effects of cutting taking times on rooting of some tea clones under greenhouse The study was performed at Atatürk Tea Research Institute of Rize in 1997-1998. The semi-hardwood and hardwood cuttings with one bud and one leaf taken from ten tea clones, Hamzabey-1, Ardeşen-1, Fener-3, Hayrat-1, Çiftekavak-1, Muradiye-10, Tuğlalı-10, Gündoğdu-3, Kömürculer-1 and Derepazan-7, which were released from selection works by the Institute in question, were supposed to root under greenhouse conditions in seven times, 28 August, 4 September, 11 September, 19 September, 25 September, 04 October and 10 October. Rooting percents, rooting levels, fresh and dried root weights, fresh and dried shoot weights and shooting percents of the clones depending on the cutting taking times were determined. From the clones Hayrat-1, Çiftekavak- 1 and Muradiye-10 in the dates of 19 and 25 September, the best rooting ratios were obtained as 100 %. In terms of rooting percents, rooting levels, fresh and dried root weights, fresh and dried shoot weights and shooting percents, the clone Çiftekavak-1 resulted in the best. Keywords: Tea, cutting, clone | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Bazı çay klonlarının cam serada köklendirilmesi üzerine çelik alma zamanlarının etkileri üzerinde araştırmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-03-02 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Glasshouses | |
dc.subject.ytm | Rooting | |
dc.subject.ytm | Tea | |
dc.subject.ytm | Cutting-plant | |
dc.identifier.yokid | 78946 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 78946 | |
dc.description.pages | 67 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |