Van ekolojik koşullarında yetiştirilen mısır ve macar fiği yembitkilerinden yapılan karma silajların kaliteleri ve rumende ham besin madde yıkılmalarının belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Demirel, Murat | |
dc.contributor.advisor | Cengiz, Fırat | |
dc.contributor.author | Çelik, Savaş | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T12:52:45Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T12:52:45Z | |
dc.date.submitted | 2000 | |
dc.date.issued | 2021-02-15 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705237 | |
dc.description.abstract | ÖZET VAN EKOLOJİK KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN MISIR VE MACAR FİĞİ YEM BİTKİLERİNDEN YAPILAN KARMA SİLAJLARIN KALİTELERİ ve RUMENDE HAM BESİN MADDE YIKILMALARININ BELİRLENMESİ ÇELİK, Savaş Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilinı Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Murat DEMİREL Eylül 2000, 56 sayfa Bu çalışmada, mısır (M) ve macar fiği yem bitkileri ile %75 mısır + %25 macar fiği (75M25MF) ve %50 mısır + %50 macar fiği (50M50MF)'nden oluşmuş karma silajlarm kaliteleri ve nanende kimi ham besin maddelerinin naylon kese yöntemi ile sindirilme dereceleri araştırılmıştır. Hazırlanan 4 silaj örneği cam kavanozlara konularak 70 gün inkübasyona bırakılmıştır. Naylon kese yöntemiyle silajlann rumende 4, 8, 16, 24 ve 48. saatlerdeki yıkılımlarmda rumen fistülü takılmış 4 baş Akkaraman erkek toklu kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucu en yüksek pH değeri 5.44 ile macar fiği silajmdan, en düşük pH değeri ise 4.15 ile mısır silajından elde edilmiştir. pH değerleri arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.01). Laktik asit ve asetik asit değerleri incelendiğinde ise en yüksek laktik asit değeri 23.25 g/kg KM ile 75M25MF karma silajmda, en düşük laktik asit değeri ise 2.34 g/kg KM ile MF silajında; en yüksek asetik asit değeri 8.84 g/kg KM ile 75M25MF karma silajında, en düşük asetik asit değeri ise 7.46 g/kg KM ile 50M50MF karma silajında bulunmuştur. Laktik asit değerleri arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemli bulunurken (p<0.0 1 ), asetik asit değerleri arasındaki farklılık önemli bulunmamıştır. Silajlann rumende KM, HP ve HS yıkılımlan incelendiğinde, en yüksek KM HP ve HS yıkılımlan sırasıyla %71.83, 84.16 ve 47.92 ile MF silajmdan elde edilmiş olup gruplar arası farklılık önemli (p<0.01) bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Farklı yem bitkileri, Silaj kalitesi, Yıkılım | |
dc.description.abstract | ABSTRACT THE DETERMINATED OF SILAGE QUALITY AND CRUDE FEED MATTER DEGRAGATION OF MIXED SILAGE CONTAINING CORN AND VICIA PANNONICA AT RUMEN IN VAN ECOLOGİCAL CONDITIONS ÇELİK, Savaş Msc, Animal Science Advisor: Asst.Prof.Dr. Murat DEMİREL Eylül 2000, 56 pages In the study, the digestion degree of raw nutrition matter in the rumen and silage quality of silages that have different composition which consisted of corn (C), vicia pannonica (VP) and 75% C + 25% VP, 50% C + 50% VP. Four silage samples were prepared and incubated 70 days in jars. The degradation of silages in the rumen at 4, 8, 16. 24 and 48 hours were determined on rumen fistulated four Akkaraman rams. According to analysis result, the highest (5.44) and lowest (4. 15) pH's were observed at vicia pannonicasilage and corn silage, respectively. The differences among pH values were statistically significant in the groups (p<0.01). This lactic acid level (23.25 g/kg DM) was the highest in 75% C + 25% VP mixed silage. On the hand, the lowest lactic acid level (2.34 g/kg DM) was determined in VP silage. The differences among the lactic acid values were statistically significant in the groups (p<0.01). 75% C + 25% VP mixed silage had the highest acetic acid level (8.84 g/kg DM) and 50% C + 25% VP mixed silage had the lowest acetic acid level (7.46 g/kg DM). The differences among the acetic acid values were not statistically significant in the groups. The highest dry matter, crude protein and crude selülose degradation were determined as 71.83, 84.16 and 47.92%, respectively, in VP silage. The differences among the groups were significantly important (p<0.01). Key words: Different forages. Silage quality, Degradation. Ill | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Van ekolojik koşullarında yetiştirilen mısır ve macar fiği yembitkilerinden yapılan karma silajların kaliteleri ve rumende ham besin madde yıkılmalarının belirlenmesi | |
dc.title.alternative | The Determined of silage quality and crude feed matter degradation of mixed silage containing corn and vicia pannonica at rumen in Van ecological | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-02-15 | |
dc.contributor.department | Zootekni Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Fodder plants | |
dc.subject.ytm | Zootechnics | |
dc.subject.ytm | Silage | |
dc.subject.ytm | Quality | |
dc.subject.ytm | Hungarian vetch | |
dc.subject.ytm | Maize | |
dc.subject.ytm | Van | |
dc.identifier.yokid | 101665 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 98211 | |
dc.description.pages | 56 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |