Besin maddelerinin sindirimi üzerine rumen protozoonlarının etkisi
dc.contributor.advisor | Kurbal, Ö. Faruk | |
dc.contributor.author | Erdoğan, Sibel | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T12:52:41Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T12:52:41Z | |
dc.date.submitted | 2001 | |
dc.date.issued | 2018-09-20 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705217 | |
dc.description.abstract | Geviş getiren hayvanların rumen sıvısının 1 ml'si yaklaşık 1010 - 1011 bakteri, 105 - 106 protozoa ve 103 - 105 kadar da fungus içermektedir. Bunların rumen içerisinde % 75 'e kadar varan kısmı yemlere yapışık halde bulunur. Ruminantlann ön midelerindeki bu mikroorganizma populasyonu hayvanın mutlak gereksinim duyduğu bir canlı grubu olmamakla birlikte, bu mikroorganizmaların yıkım ürünlerine mutlak gereksinim duyulmaktadır. Bu grup mikroorganizmalar, üzerinde yaşadıkları canlı ile ortaklaşa bir yaşam içerisindedirler. Bunların görevleri, alınan besinlerin ve özellikle selülozun parçalanması ile sınırlı değildir. Bunun yanısıra karbonhidrat, bazı organik asitler, amonyak ve mineral maddelerden protein ve Bı2 vitamini gibi bazı maddeleri de sentezleyebilmektedirler. Buna göre rumende, besin maddelerinin parçalanma olaylarının yanısıra çok karmaşık sentez olayları da meydana gelmektedir. Sonuç olarak, defaunasyon oluşturulmuş rumen sıvısında bakterileri kolaylıkla incelemek mümkün olmaktadır. Benzer şekilde, bakterileri yok ederek protozoonlann incelenmesine imkan sağlayacak uygun bir yöntem henüz geliştirilememiştir. Bu nedenle, değişik protozoon türlerinin rumen metabolizmasına katkılarının açıklanmasını güçleştirmektedir. Hayvanların izole edilmesi, yüksek düzeyde fermente edilebilir karbonhidratlarla yemleme, kimyasalların kullanımı ile yapılan defaunasyon metotları arasındaki karşılaştırmalar güvenilir sonuçlar elde etmek için gereklidir. Ancak günümüzde çiftlik koşullarında protozoa populasyonunu kontrol etmek için uygun bir metot bulunmamaktadır.Anahtar Kelimeler: Sindirim, Rumen, Protozoa | |
dc.description.abstract | The rumen contents usually include about 1010 - 1011 bacteria/ml, 105 - 106 protozoa/ml and 103 - 105 fungi/ml, up to 75% being associated with food particles. The microorganisms population are not absolutely require living groups in the rumen but their degradation products are required for the ruminants. There are symbiosis between these microrganisms and the host animal. Functions of these organisms are not limited with the degradation of the feedstuffs, especially of the celulose.These microorganisms have a capable of the synthesis of the protein and vitamine B12 from the carbonates, some organic acids, amonia and mineral matters. Thus, degradation of the feedstuffs associated with the very much complex synthesis occur in the rumen. As a result, the bacteria are easily examine in the rumen defaunated fluid But in the practice, the examination of the protozoa by suitable process which eleminates the bacteria has not yet devoloped. For this reason, the exploration of contribition of protozoa groups to the rumen metabolism is difficult. Comparasions between methods used to defaunate (by chemicalls, by feeding highly fermentable carbonhidrates, by isolating animals) are essential to obtain reliable results, but fot the moment, no method is able to control the population of protozoa in farm conditions.Key words: Digestion, Rumen, Protozoa, | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Besin maddelerinin sindirimi üzerine rumen protozoonlarının etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of rumen protozoa on digestion of feedstuffs | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-09-20 | |
dc.contributor.department | Zootekni Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Rumen fluid | |
dc.subject.ytm | Digestion | |
dc.identifier.yokid | 114874 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 105719 | |
dc.description.pages | 55 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |