Show simple item record

dc.contributor.advisorKüçüköner, Erdoğan
dc.contributor.authorYurt, Bayram
dc.date.accessioned2021-05-08T12:52:33Z
dc.date.available2021-05-08T12:52:33Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705181
dc.description.abstractBu araştırmada, Türkiye'de yetiştirilen standart Antepfıstığı çeşitlerimizden olan Uzun, Kırmızı, Siirt, Ohadi ve Halebi'nin bazı kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada 10 adet Antepfıstığı örneği kullamlmıştır. Antepfıstığı örneklerinden Uzun çeşidi; Malatya, Mardin, Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep'ten, Siirt çeşidi; Siirt ve Gaziantep'ten, Kırmızı, Ohadi ve Halebi çeşidi; Gaziantep'ten temin edilmiş ve analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda ortalama kimyasal değerler; nem % 3.28 ± 0.07, kuru madde % 96.72 ± 0.07, kül % 2.59 ± 0.08, protein % 21.97 ± 1.24, yağ % 56.95 ± 0.53, kuru maddede yağ % 58.88 ± 0.58, potasyum 724.90 ± 35.18 mg/100 g, magnezyum 141.73 ± 2.52, sodyum 11.88 ± 2.41 mg/100 g, bakır 1.32 ± 0.11 mg/100 g, palmitik asit % 8.78 ± 0.56, palmitoleik asit % 0.64 ± 0.04, stearik asit % 1.63 ± 0.37, oleik asit % 67.3. ± 5.91, linoleik asit % 20.73 ± 5.79 ve linolenik asit % 0.24 ± 0.05 şeklinde bulunmuştur. Anahtar kelimeler: Türkiye, Antepfıstığı, Kimyasal özellikler, Mineral madde, Yağ asitleri.
dc.description.abstractIn this research, some chemical characteristics of standart pistacia species grown in Turkey that Uzun, Kırmızı, Siirt, Ohadi, Halebi were investigated. In research, 10 Pistaca samples were used. Uzun species; were collected from Malarya, Mardin, Adıyaman, Şanlıurfa and Gaziantep, Siirt species; were collected from Siirt and Gaziantep, Kırmızı, Ohadi and Halebi species; were collected from Gaziantep. Pistacia samples were analized. According to results of chemical analysis mean values were found as the following; moisture % 3.28 ± 0.07, dry-matter % 96.72 ± 0.07, ash % 2.59 ± 0.08, protein % 21.97 ± 1.24, fat % 56.95 ± 0.53, fat in dry-matter % 58.88 ± 0.58, potassium 724.90 ± 35.18 mg/100 g, magnesium 141.73 ± 2.52 mg/100g, sodium 11.88 ± 2.41 mg/100g, cupper 1.32 ± 0.11 mg/100g, palmitic asid % 8.78 ± 0.56, palmitoleic asid % 0.64 ± 0.04, stearic asid % 1.63 ± 0.37, oleic asid % 67.30 ± 5.91, linoleic asid % 20.73 ± 5.79 and linolenic asid % 0.24 ± 0.05. Key words: Turkey, Pistacia, Chemical Chracteristics, Mineral Matters, Fatty Acids men_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleTürkiye`de yetişen Antepfıstıklarının bazı kimyasal özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of some chemical characteristics of pistacia grown in Turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmPistachio
dc.subject.ytmMineral matters
dc.subject.ytmChemical properties
dc.subject.ytmFatty acids
dc.identifier.yokid114830
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid105685
dc.description.pages46
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess