Bazı biber çeşitlerinin tuza tolerans düzeyleri üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Türkmen, Önder | |
dc.contributor.author | Yildiz, Mehtap | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T12:52:31Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T12:52:31Z | |
dc.date.submitted | 2001 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705173 | |
dc.description.abstract | ÖZET BAZI YEREL BİBER ÇEŞİTLERİNİN TUZA TOLERANS DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA YILDIZ, Mehtap Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Önder Türkmen Eylül 2001, 55 sayfa Araştırmada açık arazi ve örtüaltı koşullarında bazı yerel biber çeşitlerinin tuza tolerans düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada toplam 38 yerel biber çeşidi kullanılmıştır. Deneme materyalini oluşturan yerel biber çeşitlerinin tuza tolerans düzeylerinin kıyaslanması amacıyla ülkemizde yetiştiriciliği yoğun olarak yapılan 2 standart çeşit de denemeye dahil edilmiştir. Bu amaç doğrultusunda 50 mM NaCl dozunun biber çeşitlerinde çıkış ve fide gelişimi aşamasında değişik morfolojik özelliklere etkisi incelenmiştir. Ayrıca çeşitlerde bu morfolojik özelliklerin tuzsuz koşullara göre tuzlu koşullardaki değişimi de incelenmiştir. Çıkış oranlarının tuzsuz koşullara oranlan dikkate alındığında 20, 35, 9, 12, 21, 10, 23, 33, 36, 4, 38, 23, 16 ve 39 nolu çeşitler tuzlu koşullarda daha üstün bulunmuşlardır. Denemede incelenen diğer parametreler dikkate alındığında ise her parametrede üstün olan çeşidin değiştiği görülmüştür. İncelenen tüm parametrelere göre ise en üstün çeşitler 23 ve 13 nolu çeşitler olarak belirlenmişlerdir. Anahtar kelimeler: Biber, Tuza Tolerans | |
dc.description.abstract | ABSTRACT A STUDY ON THE SALINITY TOLERANCE OF SOME LOCAL PEPPER VARIETIES YILDIZ, MEHTAP Msc, Horticultural Science Supervisor. Asst. Prof. Dr. Önder TÜRKMEN September 2001, 55 pages In this study, the salinity tolerance of some local pepper varieties was investigated in field and protected cultivation conditions. There were total 38 local pepper varieties in the study. To compare the salinity levels of these varieties, 2 check cultivars, which were produced heavily in Turkey, were included into the study. The effects of the dose of 50 mM NaCl on the emergence and various morphological traits on the seedling stage were measured. Moreover, these varieties were grown in unsaline conditions and differences between unsaline and saline conditions were detected. Varieties 20, 35, 9, 12, 21, 10, 23, 33, 36, 4, 38, 16, and 39 were more superior in saline conditions than others by comparing their emergence rate in saline and unsaline conditions. For other traits, different varieties were more superior than others in all case. Varieties 23 and 13 were the most superior varieties when all traits were taken into the considerations. Key words: pepper, salinity tolerance m | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Bazı biber çeşitlerinin tuza tolerans düzeyleri üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | A Study on the salinity tolerance of some local pepper varieties | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Salt resistance | |
dc.subject.ytm | Horticultural crops | |
dc.subject.ytm | Pepper | |
dc.identifier.yokid | 114837 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 105688 | |
dc.description.pages | 55 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |