dc.description.abstract | ÖZET ELAZIĞ İLİ VE KEMALİYE İLÇESİ'NDE BULUNAN ALABALIK (Oncorhynchus mykiss, WALBAUM 1792) ÜRETİM İŞLETMELERİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZGÜR, M. İliklin Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Kenan GÜLLÜ Aralık 2001, 35 sayfa Karasal ürünler, mevcut besin ihtiyacını karşılayamamaktadır. Dünyanın °/o7l'i su ile kaplı olmasına karşın akuatik alanlardan elde edilen besin miktarı karadan elde edilenin sadece %4'üdür. Bu durum akuatik alanların besin kaynağı olarak kullanımının çok sınırlı olduğunu ve yeterince kullanılmadığını göstermektedir. Türkiye'deki içsu kaynakları da olması gerektiği gibi değerlendirilememektedir. Çalışma bölgesinde bulunan, Keban ve Karakaya Barajları gibi iki büyük su kaynağının Elazığ ilini yarım ada haline getirmesine ve Kemaliye ilçesinin kaynak suları açısından çok zengin olmasına rağmen maalesef bu kaynaklar atıl durmaktadır. Bu çalışmada, atıl duran su kaynaklarımızın değerlendirilmesi maksadıyla, çalışma bölgesinde bulunan ve alabalık üretimi yapan işletmelerin mevcut durumunu ortaya koyarak, eksikliklerinin giderilmesi ve bu sektörün desteklenerek geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Elazığ ili ve Kemaliye ilçesi sınırları içerisinde toplam 5 adet alabalık işletmesi tespit edilerek incelenmiştir. Bu işletmelerden, 1 adeti ağ kafeslerde, diğer 4 adeti ise karada beton havuzlarda alabalık yetiştiriciliği yapmaktadırlar. İşletmelerle ilgili, bilgilere ulaşmada; anket çalışması, resmi kayıtların incelenmesi ve işletme sahibi ve personeliyle yapılan bire bir görüşme gibi metotlar kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; işletmelerin genelinde teknik eleman bulunmadığı, buna bağlı olarak havuzların ve sabit yatırımların teknik açıdan yetiştiriciliğe uygun olmadığı ve ayrıca stoklama, yemleme vs gibi teknik uygulamalara riayet edilmemesi nedeniyle birim alandan alınması gereken verimin alınamadığı tespit edilmiştir. İşletmelerin yavru balık üretimi yapmadığı, yavru balık ihtiyaçlarını dışarıdan karşıladığı ve bunun da işletmeye mali yük getirdiği görülmüştür. İşletmelerin en büyük sorunlarından bir tanesinin de balık yeminin kendilerine pahalıya mal olması olarak tespit edilmiştir, işletmelerin balık pazarlama işlerini, çok sınırlı pazarlama usulleriyle yapmalarına rağmen balıklarını pazarlamada sıkıntı çekmedikleri görülmüştür. Bu çalışmanın sonunda; işletmelerin bünyelerinde mutlaka teknik eleman bulundurmaları gerektiği, mevcut suyu yavru balık üretimine uygun olan işletmelerin yavru balık üretimi yapmaları gerektiği, bölgede yetiştiricilik sektörünün geliştirilerek yem ve diğer hammadde ile yardımcı maddelerin yerinde üretilmesiyle daha ucuza temin edilmesi imkanının oluşturulması gerektiği kanaatine varılmıştır. Ayrıca, çalışma Bölgesi'nde bulunan su kaynaklarının, su ürünleri üretimi ve yetiştiriciliği amacıyla, ilgili kurum ve kuruluşlarca incelemeleryapılmalıdır. Buna bağlı olarak bu kuruluşlar, su analizleri gibi teknik araştırmalar yapmak suretiyle, yetiştiricilik yapılabilecek alanları tespit edip, bu yerlerin haritasını çıkarmalıdırlar. Yine bu kuruluşlar müteşebbislere doğru ve teşvik edici yönlendirme yapmalıdırlar. Bu da, bu kuruluşların konuyla ilgili uzman kişileri bünyelerinde bulundurmaları ile mümkündür. Ayrıca, Yöre insanı balık üretimi, yetiştiriciliği ve balık tüketimi açısından bilinçlendirilmelidir. Anahtar Kelimeler: Alabalık, Elazığ, Kemaliye, yetiştiricilik tesisleri teknik özellikler. | |