Show simple item record

dc.contributor.advisorKurbal, Faruk
dc.contributor.authorGüney, Mehtap
dc.date.accessioned2021-05-08T12:52:05Z
dc.date.available2021-05-08T12:52:05Z
dc.date.submitted2003
dc.date.issued2019-10-10
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705061
dc.description.abstractBu çalışmada, süt olum (SO) ve hamur olum (HO) olmak üzere iki farklı olgunluk dönemi hasat edilen sorgum (S) hasılına, silaj katkı maddesi olarak laktik asit bakteri inokulantının 0.5mg/kg (S+Dl) ve lmg/kg (S+D2) dozları ilave edilerek silaj kaliteleri araştırılmıştır. Mikrobiyal katkı maddesi olarak yapısında laktik asit bakterileri (Lactobacillus plantarum + Enterococcus faecium) içeren PIONEER®- 1 132 adlı ürün kullanılmıştır. Bitki materyalleri her iki biçim döneminde kontrol ve katkı maddesi grupları olmak üzere altı deneme grubuna bölünmüşlerdir. lL'lik cam kavanozlarda silolanan silajlar, fermantasyonun 5, 10, 15, 21, 31, 56. günlerinde her gruptan 3'er kavanoz olmak üzere toplam 108 adet açılarak silaj kaliteleri ve ham besin madde analizleri incelenmiştir. Süt ve hamur olum döneminde ortalama silaj pH'ları S grubunda 3.71, S+Dl grubunda 3.64, S+D2 grubunda ise 3.60 olarak tespit edilmiş olup, silaj grupları arasındaki farklılık önemli bulunmuştur (p<0.05). S silajının laktik asit düzeyi (%1.65), S+Dl (%0.62) ve S+D2 (%0.76) silaj larından yüksek olup, farklılık önemli bulunmuştur (p<0.01). Her iki vejetasyon döneminde silajların asetik ve propiyonik asit düzeyleri arasındaki farklılık önemli bulunmamıştır. S+Dl silajının bütirik asit düzeyi (%0.14), S (%0.08) ve S+D2 (%0.08) silajlarından yüksek olup, gruplar arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur. SO döneminde 5.gün ortalama pH düzeyleri (3.81), lO.gün (3.67), 15.gün (3.64), 21.gün (3.60), 31.gün (3.46) ve 56.gün (3.47) silajlarından yüksek olup farklılık önemli bulunmuştur (pO.01). HO döneminde ise 56.günde ortalama pH düzeyleri (3.93), 5.gün (3.84), lO.gün (3.70), 15.gün (3.57), 21.gün (3.55) ve 31.gün (3.57) silajlarından yüksek olup farklılık önemli bulunmuştur (pO.01). Sonuç olarak; süt ve hamur olum dönemlerinde sorgum yem bitkisinden elde edilen silajların fermantasyon özellikleri bakımından pekiyi derecede silajlar elde edildiği, kullanılan laktik asit bakteri inokulantının silaj kalitesi üzerine herhangi bir olumlu katkısı olmadığı saptanmıştır.Anahtar Kelimeler: Silaj, sorgum, inokulant, silaj kalitesi
dc.description.abstractIn this study, the silage quality of sorghum (S) crop which is harvested in two different maturity period; milk stage (MS) and dough stage (DS), with lactic acid bacterial inoculant addition in doses of 0.5 mg/kg (S+Dl) and 1 mg/kg (S+D2) as silage additives was investigated. PIONEER® - 1 132 Lactobacillus plantarum + Enterococcus faecium containing products were used as microbial additives. Plant materials were divided into six experiment groups as control and microbial additive groups in two harvest stages. Plants ensilaged in 1 litter jars were opened on the 5, 10, 15, 21, 31, 56 th days of fermentation and determined silage quality and crude nutrition matter analysis. Average silage pH values of milk and dough stage were measured as 3.71 in group S, 3.64 in group S+Dl and 3.60 in group S+D2. Differences among silage groups were significant (p<0.05). Lactic acid concentration of S silage (1.65%) was higher than S+Dl silage (0.62%) and S+D2 silage (0.76%). Difference beetween S and treatment groups were significant (p<0.05). The difference between acetic and propionic acid concentration of silages in both vegetation period was not significant. Buritic acid concentration of S+Dl silage (0.14%) was higher than S silage (0.08%) and S+D2 silage (0.08%) and the differences between groups were not significant. At 5 th day (3.81), average silage pH values in MS was higher than 10 th day (3.67), 15 th day (3.64), 21 th day (3.60), 31 th day (3.46), 56. th day (3.47) (p<0.01). At 56 th day (3.93), average silage pH values in DS was higher than 5 th day (3.84), 10 th day (3.70), 15 th day (3.54), 21 th day (3.55), 31 th day (3.57)(p<0.01). As a result; it was determined that the silages made from sorghum crop were highly good silages concerned with their fermantation characteristics. Lactic acid inoculant used in this study did not have no positive effect on the silage quality.Keywords: Silage, sorghum, inoculant, silage qualityen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSorgum silaj kalitesi üzerine hasat dönemi, laktik asit bakteri inokulantı ve açım sürelerinin etkisi
dc.title.alternativeThe effect of harvesting stages, lactic acid bacterial inoculant and opening period on sorghum silage quality
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-10
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid144819
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid139548
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess