Show simple item record

dc.contributor.advisorÇoksöyler, Fikret Nafi
dc.contributor.authorÇeliker Gül, Ece
dc.date.accessioned2021-05-08T12:50:46Z
dc.date.available2021-05-08T12:50:46Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/704696
dc.description.abstractBu çalısmada, saglam kabuklu ve iç fındıkta %96 Nisbi Rutubet ortamda ve 28 ºC'deA.flavus gelisimi incelendi. Bu amaçla, kara fındık ve tombul fındık olmak üzere kabukkalınlıkları farklı iki tür fındık A.flavus sporlarıyla 105 cfu/fındık düzeyinde inokule edildi,kabuklu ve iç tane olarak %96 NR ortamda 28 ºC'de depolandı. Aynı zamanda inokuleedilmemis kontrol grupları olusturuldu. Fındıklarda A.flavus gelisimi tanelerin %2'likhipoklorid çözeltisiyle yüzey sterilizasyonundan sonra PDA'ya dogrudan ekilmesi ile tayinedildi. nokule edilmis iç fındıklarda A.flavus gelisimi oranı 1-2 hafta içinde %80-100'e ulastı.Kabuklu fındıklardan 18. haftaya kadar örnek alındı. Bu grupta 31 depolama örneginden7'sinde %4-100 arasında A.flavus enfeksiyonu görüldü. Ancak enfeksiyon rasgele bir seyirizledi ve gelisim oranının depolama süresiyle degisimi çok küçük ve istatistiki olarak önemsizbulundu. Kabuklu ve iç tane kontrol gruplarında A.flavus gelisimi 47 depolama örneginin3'ünde sadece 1-2 tanede görüldü.Sonuç olarak A.flavus sporları asılanan ve %96 NR ortamda ve 28 ºC'de depolanansaglam kabuklu fındıgın kabugunun iç taneyi A.flavus sporlarının gelisiminden korumadaönemli ve rijid bir bariyer oldugu kanısına varılmaktadır.Anahtar kelimeler: Aspergillus flavus, Gelisim NR.
dc.description.abstractIn this study, A.flavus infection of intact unshelled hazelnuts at 96% RH and 28 ºC isinvestigated. For this reason, two species of hazelnut are inoculated with A.flavus spores at thelevel of 105 cfu for each hazelnut, as shelled and unshelled then stored at 96% RH, andsampled weekly. Also un-inoculated control groups are performed. Infection of hazelnuts isdetermined by direct plating kernels on PDA after surface disinfection with 2% hypochloritesolution. % 80-100 of the kernels of inoculated shelled group is infected by A.flavus in 1-2weeks. Unshelled group of hazelnuts were sampled until the end of 18th week. For this group,infection of A.flavus is seen at 7 out of 31 storage samples at the rate of 4-100% of thekernels. However, this infection in unshelled storage samples showed a random behavior andthe variation of the infection rate versus storage duration was negligible and statistically is notsigmficous. Both in shelled and unshelled control groups A.flavus infection is observed atonly 1 or 2 kernels at 3 out of 47 storage samples.As a conclusion, the intact shell of the hazelnut is a very rigid and important barrier,preventing the kernel from infection of A.flavus spores when inoculated and incubated at %96RH and 28 ºC.Key words: RH, Aspergillus flavus, infection.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleSağlam kabuklu fındıkta Aspergillus flavus gelişimi
dc.title.alternativeAspergillus flavus growth strong crustaceous in hazelnut
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid9003337
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid200935
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess