Show simple item record

dc.contributor.advisorDoğan, Adnan
dc.contributor.authorKüsmüş, Sema
dc.date.accessioned2021-05-08T12:46:54Z
dc.date.available2021-05-08T12:46:54Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-01-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/703663
dc.description.abstractBu araştırma, 2015 yılında Malatya yöresinde yetiştirilen Kureyş, Köhnü, Amasya,Şilfoni, Mazırım, Kızılatım, Hasandede, Kabarcık, Tahannebi, Cardinal, Barış, BanazıKarası, Öküzgözü, Kalecik Karası, Trakya İlkeren, İtalya ve Tekirdağ Çekirdeksiz üzümçeşitlerinde etkili sıcaklık toplamını (EST) ve optimum hasat zamanını belirlemekamacıyla yapılmıştır.Üzüm çeşitlerinde olgunlaşma periyodu boyunca bazı fiziksel ve kimyasaldeğişimler takip edilmiştir. Asmalardan üzüm örnekleri, ben düşme döneminden hasadakadar bir hafta arayla alınmıştır. Üzüm çeşitlerinde gözlenen farklı fenolojik safhalarçeşitlere göre değişiklik göstermiştir. En erken olgunlaşan çeşit Trakya İlkeren, en geçolgunlaşan çeşitler Mazırım, Kızılatım ve Öküzgözü olmuştur. Tam çiçeklenmedenhasada kadar geçen süre 81 gün (İtalia) ile 113 gün (Mazırım) arasında değişmiştir.Uyanmadan hasada kadar EST 1581 gün-derece (İtalia) ile 2364,9 gün-derece(Tahannebi) arasında hesaplanmıştır.Ben düşme döneminden itibaren olgunlaşmaya kadar tüm çeşitlerde SÇKM, pHdeğeri ve tane iriliği artarken, toplam asit miktarı ise azalmıştır. Hasat döneminde, SÇKM%16,7 (Kabarcık) ile %22,1 (Öküzgözü); toplam asit %0,48 (Barış) ile %1,26(Boğazkere); şırada pH değerleri 2,58 (Köhnü) ile 3,29 (Trakya İlkeren) arasındadeğişmiştir. Olgunluk indisi 15,60 (Şilfoni) ile 41,90 (Tekirdağ Çekirdeksiz) arasındabelirlenmiştir. Verim, salkım ağırlığı ve 100 tane ağırlığı sırasıyla; 1477,5 kg/da(Öküzgözü), 1449,7 kg/da (Trakya İlkeren), 1256,7 kg/da (Banazı Karası) ; 412,41 g(Barış), 377,06 g (Kızılatım), 363,88 (Kabarcık); 439,00 g (İtalia), 350,02 (Tahannebi),341,35 (Trakya İlkeren) olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstractThis study has been carried out to determine effective temperature total(EST)and optimum harvest time for Kureyş, Köhnü, Amasya, Şilfoni, Mazırım, Kızılatım,Hasandede, Kabarcık, Tahannebi, Cardinal, Barış, Banazı Karası, Öküzgözü, KalecikKarası, Trakya İlkeren, İtalya and Tekirdağ seedless grape types grown in Malatyaregion in year 2015.During the ripening period some physical and chemical changes has beenfollowed in grape varieties. The sample of the grapes has been collected from the vinesfrom verasion to harvest every two weeks. The different phenological stage has beenobserved in the grape types varied according to the varieties. The earliest maturing typeTrakya İlkeren, the latest maturing types are Mazırım, Kızılatım and Öküzgözü. Theperiod from complete flowering to harvest has ranged between 81 days (Italia) and 113days(Mazırım). From budbreak to harvest EST has been calculated between 1581 daydegree(Italia) and 2364.9 day-degree (Tahannebi).From verasion to maturity as SÇKM, pH value and grain size have increased,total acid amount has decreased. During the harvesting period, SÇKM has rangedbetween % 16,7 (Kabarcık) and % 22,1 (Öküzgözü); Ph values in stum have rangedbetween 2.58 (Köhnü) and 3.29 (Trakya İlkeren). The maturity index has beendetermined between 15,60 (Şilfoni) and 41,90 (Tekirdağ Seedless). Yield, bunch weightand 100 berry weight respectively; 1477,5 kg/da (Öküzgözü), 1449,7 kg /da (Trakyaİlkeren), 1256,7kg/da (Banazı Karası); 412,41 g (Barış), 377,06 g (Kızılatım), 363,88(Kabarcık); 439,00 g (İtalya), 350,02 (Tahannebi), 341,35 (Trakya İlkeren).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleMalatya İlinde Yetiştirilen Üzüm Çeşitlerinde Etkili Sıcaklık Toplamı ve Optimum Hasat Zamanlarının Belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of effecttive temperature total and optimum harvest time for grape types grown in Malatya
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-23
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmTable grape
dc.subject.ytmWine grape
dc.identifier.yokid10136362
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid508194
dc.description.pages94
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess