Show simple item record

dc.contributor.advisorMuradoğlu, Ferhad
dc.contributor.authorAkkuş, Gökhan
dc.date.accessioned2021-05-08T12:46:24Z
dc.date.available2021-05-08T12:46:24Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-07-27
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/703536
dc.description.abstractBu çalışma 7 standart nar çeşidi (Silifke aşısı, 07 N 01, 07 N 04, Çevlik, 33 N 26, 33 N 52 ve Katırbaşı ) ile 13 nar genotipine (Katır narı, Suruç narı, Suruç tatlı, Katina 2, Kirli Hanım, Gölpınar narı, İncirli Gülveren siyah, Karaköprü mayhoş 1, Karaköprü mayhoş 2 Tülmen 1, Tülmen 2, Tülmen 3, Tülmen 5) ait meyve özellikleri, kimyasal özellikler, meyve suyundaki organik asit içerikleri, fenolik bileşikler, C vitamini ve şeker içeriklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Yapılan araştırmada incelenen çeşit ve genotiplere ait meyve ağırlığı ortalama 187.66-755.66 g arasında belirlenmiştir. Çalışmada çeşit ve genotiplere ait kimyasal özeliklerden SÇKM % 13.06-17.16 titre edilebilir asitlik içerikleri % 1.60-17.33 ve pH içerikleri 2.79-3.76 arasında belirlenmiştir. Nar çeşit ve genotiplerinde en yüksek organik asit içeriği malik asit ve sitrik asit belirlenmiş malik asit içeriği 0.703-2.183 g/L ve sitrik asit içeriği ise 0.359-8.234 g/L arasında tespit edilmiştir. Araştırmada incelenen çeşit ve genotiplere ait fenolik bileşiklerden protokateşuik asit 0.045-0.114 g/L ve rutin 0.324-3.261 g/L arasında tespit edilmiştir. Çeşit ve genotiplerin C vitamini içeriği 11.22-70.45 mg/L arasında değişirken, şeker içerikleri bakımından ise früktoz 7.445-10.413 g/100 g ve glikoz 5.869-9.200 g/100 g arasında tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda nar çeşit ve genotiplerinin içerdikleri organik asitler, kimyasal bileşenler, şekerler ve fenolik bileşikler bakımından zengin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Nar çeşit ve genotiplerinde bu içeriklerin tespit edilmesi ileride bu meyve türünde yapılacak çalışmalara olumlu katkı sağlayacaktır.
dc.description.abstractThis study was conducted in order to determine the fruit characteristics, chemical properties, organic acid contents in juice, phenolic compounds, and vitamin C and sugar contents of 7 standard pomegranate species (Silifke aşısı, 07 N 01, 07 N 04, Çevlik, 33 N 26, 33 N 52 and Katırbaşı) and 13 pomegranate genotypes (Katır narı, Suruç narı, Suruç tatlı, Katina 2, Kirli Hanım, Gölpınar narı, İncirli Gülveren siyah, Karaköprü mayhoş 1, Karaköprü mayhoş 2, Tülmen 1, Tülmen 2, Tülmen 3, Tülmen 5). In this study, fruit weight of the examined species and genotypes were found to be between 187.66-755.66 g in average. In the study, some chemical properties of the species and genotypes were determined as follows; Brix 13.06-17.16%, titratable acidity content 1.60-17.33% and pH content 2.79-3.76. The highest organic acid content in pomegranate species and genotypes were found to be malic acid and citric acid at the following ranges: malic acid content between 0.703-2.183 g/L and citric acid content between 0.359-8.234 g/L. Of phenolic compounds of the species and genotypes examined in this study, protocatechuic acid and routine contents were found as 0.045-0.114 g/L and 0.324-3.261 g/L, respectively. While vitamin C content of the species and genotypes varied between 11.22-70.45 mg/L, respectively, and in terms of their sugar contents, fructose was determined between 7.445-10.413 g/100 g and glucose between 5.869-9.200 g/100 g. Conclusively, in this study, it is determined that pomegranate species and genotypes are rich with respect to their organic acid, chemical compound, sugar and phenolic compound contents. Furthermore, it is suggested that determination of these contents in pomegranate species and genotypes shall contribute to further studies to be conducted for this fruit species.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleGüneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen genotip ve standart nar çeşitlerinin fiziksel ve bazı biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of physical characteristics and some biochemical properties of genotype and standard pomegranate species grown in region of South-eastern Anatolia
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-07-27
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmPomegranate
dc.subject.ytmHPLC method
dc.subject.ytmnull
dc.identifier.yokid10158456
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid482595
dc.description.pages216
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess