Show simple item record

dc.contributor.advisorSaydan Kanberoğlu, Gülşah
dc.contributor.authorKam, Nursel
dc.date.accessioned2021-05-08T12:46:12Z
dc.date.available2021-05-08T12:46:12Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-11-22
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/703483
dc.description.abstractBu çalışmada otsu bitkilerden olan Beyaz Hindiba (Cichorium intybusL) bitkisinin kimyasal analizi ve elde edilen yağın GC-MS ile karekterizasyonu içinCichorium endivia sapları öğütülüp kimyasal analizleri yapıldı. Daha sonra bitkinin süperkritik sıvı ekstraksiyonu ve GC-MS ile tayini yapıldı. Cichorium intybusLbitkisinin lignin, selüloz, nem, kül, yağ içerikleri ve ekstraktifler sırasıyla % 14.9, % 30.0, % 5.4, % 10.7, % 2.5 ve % 6.8 olarak tespit edilmiştir. Elde edilen yağın yağ asidi bileşimi incelenmiş ve Linoleik asit major yağ asidi (%31.8) olarak bulunmuştur. Yağın çoklu doymamış yağ içeriği (%58.9) doymuş yağ içeriğinden (%41.2) daha yüksek bulunmuş ve tekli doymamış yağ tespit edilememiştir. Bu sonuçlar Cichorium intybusL bitkisinden elde edilen yağın yüksek oranda çoklu doymamış yağ asidi içeriğinden dolayı besinsel değerinin oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Anahtar kelimeler: Cichorium intybus L.sapı, GC-MS, Kimyasal analiz, Süperkritik sıvı ekstraksiyon.
dc.description.abstractIn this study, Chemical composition and fatty acid composition of the Cichorium intybus L.plants were investigated. For this aim, Cichorium intybus L.plant was powdered and analyzed. Aftersupercriticalcarbon dioxide extraction method wasapplied andfatty acid composition of Cichorium intybus L.plants powder was determined by GC-MS. Lignin, cellulose, moisture, ash, fat and extractives content of the plant were determined as 14.9 %, 30.0 %, 5.4%, 10.7%, 2.5 % and % 6.8 respectively. Linoleic acid was determined as major fatty acid of the plant (31.8 %). The polyunsaturated fatty acid content of the plant (58.9 %) was higher than saturated fatty acid content (41.2). The monounsaturated fatty acid was not determined in the samples. This study suggested that Cichorium intybus L.plants could be considered as a healthyfat source due to high polyunsaturated content.Keywords: Cichorium intybus L.handle,chemical analysis, GC-MS, Supercritical fluid extraction.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleBeyaz hindiba (Cichorium intybus L.) bitkisinin kimyasal analizi ve elde edilen yağın GC-MS ile analizi ve karakterizasyonu
dc.title.alternativeChemical analysis of chicoryplants (Cichorium intybus L.) and analysis and characterization of the resulting oil by GC-MS
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-11-22
dc.contributor.departmentKimya Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10170627
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid482618
dc.description.pages109
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess