dc.contributor.advisor | Küçük, Mehmet Maşuk | |
dc.contributor.author | Eken, Cengiz | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T12:45:45Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T12:45:45Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/703444 | |
dc.description.abstract | Canlı hayatı için hava, su ve gıda maddeleri, vazgeçilmez ihtiyaçlardır. Bu ihtiyaçların, özellikle insan hayatı için temiz olması son derece önemlidir. Günümüzde, birçok hastalığın besinlerden kaynaklandığı bilinmektedir.Özellikle, sanayileşme ile birlikte doğal hayatın kirlenmesi kaçınılmaz olmuştur. Oluşan çevre kirliliğinin en önemlilerinden birisi de, ağır metal kirliliğidir. Toksik metaller zamanımızın en zararlı çevre kirleticileri arasında yer almaktadır. Bazı toksik metallerin kanserojen etkisi yapılan çalışmalarla ortaya çıkmış ve bunun önüne geçmek için birtakım düzenlemeler yapılmış, halende yapılmaya devam etmektedir.Su tüketiminde çoğunlukla hazır sular kullanılıyor olsa da, halkın kullanımına açık kaynak su çeşmeleri de bu amaçla kullanılmaktadır. Halkın kullanımına açık ve çok daha kolay ulaşma imkânı olan bu suların, tüketimini de arttırmaktadır. Haftalık pazar ihtiyaçlarımızı gördüğümüz semt pazarları da her yerde bulunmaktadır.Van ve İstanbul çevresindeki kaynak suları ile İstanbul'da pazardan alınarak tüketilen bazı gıda ürünlerinin, ağır metal yönünden incelenerek miktarlarının tespit edilmesini hedef alan bu çalışma, insan sağlığının korunmasına katkı sağlamak amacı ile yapılmıştır.Van ve İstanbul çevresinden 2011 yılı Nisan, Mayıs, Haziran ayları olmak üzere su numuneleri toplanmıştır. Van ve İstanbul çevresinden orijinal ambalajda satışı yapılan beşer numune ve halka açık su çeşmelerinden beşer numune olmak üzere üç ay süresince 60 kaynak suyu numunesinin her birinde toplam 20 ağır metal elementinin miktar analizi yapılmıştır.İstanbul Zeytinburnu Pazartesi Pazarından, Nisan, Mayıs, Haziran 2011 aylarında Roka, Domates, Ispanak, Kıvırcık, Salatalık, Maydanoz, Siyah Dut, Semiz Otu olmak üzere sekiz gıda numunesinden üç ay süresince 24 numune toplanmış ve her bir numunede toplam 20 ağır metal elementinin, miktar analizi yapılmıştır.İstanbul Zeytinburnu Pazartesi Pazarından, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz 2011 aylarında Peynir ve Süzme Yoğurt numunelerinden dört ay süresince 8 gıda numunesi toplanmış, ayrıca piyasadan temin edilen üç ayrı Arı Poleni numunesi ile toplamda 11 numunede 20 ağır metal elementinin miktar analizi yapılmıştır.Çalışmalar için toplanan su ve gıda numuneleri, ICP MS 7500ce model bir elementel analiz cihazı ile ağır metal analizleri gerçekleştirilmiştir. Su numuneleri sadece asitlendirilmiş, gıda numuneleri ise Anton Paar kapalı parçalama cihazı ile parçalandıktan sonra, ICP MS cihazı ile ağır metal analizi yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Van, İstanbul, Toksik Metal, Su, Gıda. | |
dc.description.abstract | Air, water and foodstuffs are essential for all living creatures. All of these basic needs to be clean are extremely important, especially for human life. Nowadays known that many diseases caused by foods.In particular, the industrialization and pollution of the natural world has become inevitable. One of the most important environmental pollution is heavy metal pollution. Toxic metals stayed in most harmful pollution materials. Some of the toxic metals, carcinogenic studies have emerged, and some arrangements were made to prevent it and continue to be made.Although mainly used prepared water for water consumption, the public resources used for this purpose by the water fountains. Public waters that open to use for human is more available and for this reason, usage is in progress. However public markets are common.In this research, we aimed to contribute to protect human health. Therefore, Van and Istanbul cities? spring waters and commonly used foods bought from public markets will be analyzed for to determine the heavy metals.The water samples collected in Istanbul and Van city surroundings in April, May and June in 2011. Five sample of water in the original packaging for sale and five different common used water resource will analyzed for 20 heavy metal, in the period of three month.Eight different food samples bought from Zeytinburnu public market in April, May and June in Istanbul in 2011. All collected samples will analyze for 20 heavy metals in the period of three month. These foods are rocket, tomato, spinach, lettuce, cucumber, parsley, black mulberry and portulaca.On the other hand, cheese and strained yoghurt samples that totally eight sampels and add to this three different bee?s pollen samples bought from Zeytinburnu Monday public market and markets in April, May, June and July in Istanbul in 2011. All these samples will analyze for heavy metal amount.In this research, ICP MS 7500ce model elemental analyzer will use for food and water samples. Waters samples will be acidified for analyses and food samples will break in to peaces by Anton Paar model device. After the sample preparation, all water and food samples will analyze by ICP MS analyzer to detect heavy metals.Key words: Van, İstanbul, toxic metals, water, food. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eğitim ve Öğretim | tr_TR |
dc.subject | Education and Training | en_US |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Van ve İstanbul`da bazı sularda ve İstanbul`da en fazla tüketilen gıdalarda bulunan ağır metal ve toksik maddelerin kantitatif analizleri | |
dc.title.alternative | Quantitative analyses of heavy metals and toxic substances in certain waters in Van and İstanbul cities and maximum consumed foods in İstanbul | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Heavy metal pollution | |
dc.subject.ytm | Heavy metals | |
dc.subject.ytm | Toxic substances | |
dc.subject.ytm | Water | |
dc.subject.ytm | Spring waters | |
dc.subject.ytm | Foods | |
dc.subject.ytm | Vegetables | |
dc.subject.ytm | Food products | |
dc.identifier.yokid | 445906 | |
dc.publisher.institute | Eğitim Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 357591 | |
dc.description.pages | 114 | |
dc.publisher.discipline | Kimya Eğitimi Bilim Dalı | |