Show simple item record

dc.contributor.advisorSağ, Mehmet
dc.contributor.authorCam, Fatih
dc.date.accessioned2021-05-08T12:45:30Z
dc.date.available2021-05-08T12:45:30Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/703356
dc.description.abstractSanat eğitimi, bireyin duygu, düşünce ve izlenimlerini doğru olarak aktarabilmesi, bağımsız düşünebilmesi, kural ve kalıpların dışına çıkabilmesi, yetenek ve yaratıcılığın estetik bir seviyeye ulaşabilmesi, eğlence ve heyecanın doğru biçimde yönlendirilebilmesi ve eğitim öğretim faaliyetleri açısından öğrencinin sosyalleşebilmesi amacıyla ilkokuldan itibaren bazı sınıf seviyelerinde öğrencilere verilmeye çalışılmaktadır. Öğretim programlarının kazanımlar kısmında sanat eğitimiyle öğrencilerin sosyalleşmeleri ve kültürlerinin artırılmaları hedeflenmektedir. Ancak öğrencinin veya bireyin sanata olan düşkünlüğüne çevresi, ailesi, öğretmeni ve arkadaşlarının etkisi çok büyüktür. Özelikle ailelerin sanata ve sanatçıya vermiş oldukları önem ailelerin eğitim seviyelerine ve sosyo-kültürel seviyelerine bağlı olarak düşmekte veya yükselmektedir. Bu araştırmada ailelerin sosyo-kültürel yapıları, sanata olan ilgileri, maddi kazançları gibi değerlere bağlı olarak öğrencilerin sanat eğitimi ve sanatın gerekliliği hakkındaki görüş ve düşünceleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde; literatür taraması yapılmış ve sanatın tanımı, sanat eğitimi, sanatın önemi, sanatın amacı ve sanatın gerekliliği gibi konular üzerinde durulmuştur. Araştırmanın beşinci bölümünde; veri toplama araçlarının geliştirilmesi, veri toplama aracının uygulanması, araştırmanın önemi, araştırmanın amacı ile evren ve örneklem gibi yöntemler üzerinde durulmuştur. Araştırmanın altıncı aşamasında ise veri toplama aracıyla elde edilen cinsiyet, sınıf düzeyi, annenin eğitim durumu, babanın eğitim durumu, ailenin aylık kazancı, kardeş sayısı, ailede sanatla ilgilenen birey sayısı ve konut durumu gibi demografik değişkenlerine ilişkin bulgulara yer verilmiştir. Araştırmanın yedinci aşamasında; bulgulardan ve araştırma esnasında gözlemlere dayalı olarak elde edilen sonuçlara ve bu sonuçlardan hareketle sorunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Sanat, Sanat Eğitimi, Sanatın Gerekliliği, Estetik Düşünme, Yaratıcılık, Ortaöğretim.
dc.description.abstractFrom the beginning of the primary school, art education is given to students of some class levels for socialization of students in terms of education and schooling activities, to cite individual's feeling, thought and impression accurately, to think independently, to be able to do exceptional handling and pattern and to guide entertaintment and excitement. By art education, student socialisation and cultural improvement is aimed for the gaining part of schooling activity programs. However the impact of enviroment, family, teacher and friends on student and individual's fonding of art is very much. Especially the importance paid to art and artists by the families increase or decrease according to cultural level and socio-cultural character of the families. In this research, it was tried to determine the opinion and thoughts of the students depending on the socio-cultural character, interest of art, and financial situation of the families. The research consists of seven sections. In the first section; literature search was performed and subjects such as definition of art, education of art, importance, aim and neccesity of art were accented. In the fifth section; improvement of data collection tools, implementation of data collection tool, importance of the research, aim of the research and methods such as universe and sampling were elaborated. In the sixth section of the research demographic variables collected by means of data collection tool, such as gender, level of class, education level of the mother, education level of the father, monthly income of the family, count of the siblings, number of individuals in the family interested in art and residental status were mentioned. In the seventh section of the research; findings and results obtained during the observations were adverted and suggestions for solution on the basis of these results were made.Key Words: Art, Art Education, Necessity of Art, Aesthetic Thought, Creativity, Secondary School.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEğitim ve Öğretimtr_TR
dc.subjectEducation and Trainingen_US
dc.titleOrtaöğretim öğrencilerinin sanat eğitimi ve sanatın gerekliliği hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesi, (Antalya ili örneği)
dc.title.alternativeAssament of opi̇ni̇ons of secondry educati̇on students about art educati̇on and neccesi̇ty of art
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGüzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmEducation
dc.subject.ytmArt
dc.subject.ytmArt education
dc.subject.ytmOpinions of students
dc.subject.ytmAntalya
dc.subject.ytmSecondary education
dc.subject.ytmStudents
dc.identifier.yokid10075995
dc.publisher.instituteEğitim Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid413648
dc.description.pages89
dc.publisher.disciplineResim-İş Eğitimi Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess