Show simple item record

dc.contributor.advisorErgun, Muharrem
dc.contributor.authorDoğan, Ezgi
dc.date.accessioned2020-12-04T09:24:34Z
dc.date.available2020-12-04T09:24:34Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2019-07-01
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/70272
dc.description.abstractBu çalışma raf ömrü oldukça sınırlı olan yemeye hazır üzüm tanelerinin raf ömrünü uzatmak ve kalite kayıplarını azaltmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda üzüm taneleri sitrik asit, sodyum hipoklorit, hidrojen peroksit çözeltilerine daldırılarak paketlenmişlerdir.Araştırma Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait Hasat Sonrası Fizyolojisi Laboratuvarı'nda 2015 yılında yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Elazığ'ın yerel üzümleri olan Ağın Kırmızısı ve Ağın Beyazı üzüm çeşitleri kullanılmıştır. Üzümler salkımlar halinde suya (kontrol), sitrik asit (20 g/L), sodyum hipoklorit (50 mg/L), hidrojen peroksit (20 g/L) çözeltilerine 1 dakika süre batırılmıştır. Çözeltilerden çıkarılan salkımlardan, önce taneler ayıklanmış daha sonra meyve sapı ve torus üzüm tanelerinden uzaklaştırılmıştır. Üzüm tanelerinde renk, şekil, irilik, çürüklük vb. özellikler dikkate alınarak bir elemeye gidilmiştir. Seçilen örnek üzüm taneleri belirli miktarlarda plastik kaplara (PET) yerleştirilmiş ve 4°C'ye ayarlı inkübatörde 10 gün boyunca depolanmıştır.Elde edilen bulgular sitrik asit, sodyum hipoklorit, hidrojen peroksit çözeltilerinin taze hazırlanmış üzüm tanelerinin raf ömrünü uzatmak için başarılı bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir. Özellikle sitrik asit bitkileri tarafından üretilen doğal bir ürün olma özelliğindedir. Bu özelliğinden dolayı üzümlerin sanitasyonunda belirtilen dozda ticari olarak kullanılabileceği bu çalışma ile ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimeler: yemeye hazır üzüm taneleri, sitrik asit, hidrojen peroksit, sodyum hipoklorit
dc.description.abstractThe aim of the study was to extend the shelf life andto minimize the quality loss of minimally processed grapes. Grapes were packaged after dipping citric acid, sodium hypochlorite, hydrogen peroxide solutions.The study was conducted in the postharvest laboratory of Horticultural Department of Bingol University during 2015. Ağın Beyazı and Ağın Kırmızısı grape varieties which are indigenous to Elazığ providence were used in the present study. Grape clusters were dipped in tap water (control) citric acid (20 g/L), sodium hypochlorite (50 mg/L), hydrogen peroxide (20 g/L) solutions for 1 min. Pedicel andtorus were detached from berries after removing from the solutions. Berries were selected according to color, shape, decay, defect, etc. Selected berries were placed into clamshells (PET) and stored 4°C' for 10 days.The results indicate that citric acid, sodium hypochlorite, hydrogen peroxide solutions can be used very effectively for extending shelf life of minimally processed grapes. Citric acid is a natural compound synthesized by plant; therefore, it may be used commercially in grape surface sanitation proved by the present study. Keywords: Minimally processed grape, fruit surface sanitation, citric acid, sodium hypochlorite, hydrogen peroxideen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYemeye hazır üzüm tanelerinin raf ömürlerinin bazı sanitasyon uygulamalarıyla uzatılması
dc.title.alternativeExtending shelf life of minimally processed grapes by some sanitizers
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-07-01
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10116388
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBİNGÖL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid441793
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess