Show simple item record

dc.contributor.advisorKökten, Kağan
dc.contributor.authorEnayat, Aras Hama Karim Enayat
dc.date.accessioned2020-12-04T09:24:22Z
dc.date.available2020-12-04T09:24:22Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2020-01-11
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/70254
dc.description.abstractBingöl koşullarında 2016 yılında yürütülen bu çalışmada adi fiğ (Vicia sativa L.) ile arpanın (Hordeum vulgare L.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesine etkileri incelenmiştir.Çalışmada bitki materyali olarak Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden alınan tescilli Görkem adi fiğ çeşidi ve GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nden alınan tescilli Altıkat arpa çeşidi kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada; adi fiğde sap uzunluğu, arpa bitki boyu, yeşil ot verimi, yeşil otta fiğ oranı, kuru ot verimi, kuru otta fiğ oranı, oransal verim toplamı, ham protein oranı, ham protein verimi, ham kül oranı, ADF ve NDF gibi özellikler incelenmiştir. İncelenen bazı özellikler arasında (adi fiğ sap uzunluğu (P≤0,05), yeşil ot verimi, yeşil otta fiğ oranı, kuru ot verimi, kuru otta fiğ oranı, oransal verim toplamı, ham protein oranı, ham protein verimi, ham kül oranı, asit deterjan lif (ADF) ve notr deterjan lif (NDF) (P≤0,01) istatistiki olarak önemli farklılıklar saptanmıştır.Araştırma sonucunda; karışımların adi fiğ sap uzunlukları 50,40-61,33 cm, arpa bitki boyu 68,30-78,00 cm, yeşil ot verimi 683,78-1316,44 kg/da, yeşil otta fiğ oranı %5,19-100,00, kuru ot verimi 221,63-720,99 kg/da, kuru otta fiğ oranı %5,40-100,00, oransal verim toplamı 0,73-1,00, ham protein oranı %6,27-20,43, ham protein verimi 42,76-58,98 kg/da, ham kül oranı %6,86-11,41, ADF %30,93-33,89 ve NDF %46,96-62,69 arasında belirlenmiştir.Bu çalışma sonuçlarına göre, Bingöl koşullarında en yüksek ham protein oranı ve en düşük ADF oranı bakımından en uygun karışımın %60 fiğ + %40 arpa karışımı olabileceği sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Adi fiğ, arpa, karışım, ot verimi, ham protein oranı.
dc.description.abstractIn this study, hay yield and quality of common vetch (Vicia sativa L.) and barley (Hordeum vulgare L.) mixture rates were investigated under Bingol conditions during the 2016 growing season.In the study, Gorkem common vetch variety obtained from department of Field Crops, Faculty of Agriculture, University of Dicle and Altikat barley variety obtained from GAP International Agricultural Research and Training Center were used as plant material. The research was established as a randomized complete block experimental design with three replications. Common vetch stem length, barley plant height, green herbage yield, common vetch rate in the green herbage, dry hay yield, common vetch rate in hay yield, relative yield total, crude protein ratio, crude protein yield, crude ash ratio, acid detergent fiber (ADF) and neutral detergent fiber (NDF) were analyzed. The results of variance analyses showed that there were statistically significant differences among some characters (vetch stem length (P≤0.05), green herbage yield, vetch rate in the green herbage, dry hay yield, vetch rate in the hay, relative yield total, crude protein ratio, crude protein yield, crude ash ratio, acid detergent fiber (ADF) and neutral detergent fiber (NDF) (P≤0.01).Results of the research; vetch stem length of the mixtures from 50.40 to 61.33 cm, barley plant height from 68.30 to 78.00 cm, green herbage yield from 683.78 to 1316.44 kg/da, vetch rate in the green herbage from 5.19 to 100.00%, dry hay yield from 221.63 to 720.99 kg/da, vetch rate in the hay from 5.40 to 100.00%, relative yield total from 0.73 to 1.00, crude protein ratio from 6.27 to 20.43%, crude protein yield from 42.76 to 58.98 kg/da, crude ash ratio from 6.86 to 11.41, ADF from 30.93 to 33.89% and NDF from 46.96 to 62.69% were obtained.Based on this study, of %60 vetch + %40 barley mixture may be concluded that the best mixtures in terms of the highest crude protein content and the lowest rates ADF for Bingol and similar ecological regions.Keywords: Common vetch, barley, mixture, hay yield, crude protein ratio.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleEffects on hay yield and quality of common vetch (Vicia sativa l.) and barley (Hordeum vulgare L.) mixture rates in Bingol conditions
dc.title.alternativeBingöl koşullarında adi fiğ (Vicia sativa L.) ile arpanın (Hordeum vulgare L.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesine etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-11
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10134741
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBİNGÖL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid453700
dc.description.pages55
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess