Show simple item record

dc.contributor.advisorKarataş Eray, İrep
dc.contributor.authorGündüz, Gökhan
dc.date.accessioned2021-05-08T12:42:58Z
dc.date.available2021-05-08T12:42:58Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-04-09
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/702491
dc.description.abstractGiriş Emzirme anne ve bebek sağlığı için vazgeçilmez olan; hem ev halkı hem de toplum için belirgin ekonomik değeri olan temel bir insan aktivitesidir. Emzirme ve anne sütünün önemi hakkında çok sayıda güçlü kanıtlar olmasına rağmen, emzirme sıklığı dünya çapında istenen düzeyde değildir. Bu nedenle, çalışmamızda kadınların anne sütü ve emzirme hakkındaki bilgi düzeyinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem Kesitsel dizayndaki bu çalışma kadınlar üzerinde gerçekleştirildi. Yaşları 18-49 arasında olan, 1 Ocak 2018 – 1 Mart 2018 tarihleri arasında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, aile hekimliği kliniklerine başvuran 430 kadın çalışmaya dahil edildi. Hastaların anne sütü ve emzirmeyle ilgili bilgi düzeylerini değerlendiren bir anket, hastalarla yüz yüze görüşülerek dolduruldu. Anne sütü ve emzirme bilgi düzeyi 0-100 arasında skorlandı (0 en düşük bilgi düzeyi, 100 en iyi bilgi düzeyi). Ankette anne sütü ve emzirme temel özellikleri, kolostrum, emzirmenin faydaları, emzirme yöntemi ve emzirmeyle ilişkili negatif faktörleri içeren sorular yer almaktaydı.BulgularKatılımcıların yaş ortancası 37 (min:18, max:49) yıldı. Katılımcıların %69,2'sinde gebelik öyküsü, %65,6'sında emzirme öyküsü mevcuttu. Katılımcıların çoğuna (%59,8) daha önce emzirme hakkında bilgi verilmişti.Katılımcıların ortalama genel bilgi düzeyi skoru 75,60 ± 14,88'di. En yüksek skorlar anne sütü ve emzirme genel özellikleri alanında izlenirken (85,78 ± 16,97), en düşük skorlar emzirmeyle ilişkili negatif faktörler alanında izlendi (52,04 ± 20,68).40-49 yaş ve 30-39 yaş arası katılımcıların anne sütü ve emzirme genel bilgi düzeyi 18-29 yaş arası katılımcılardan daha yüksekti (p<0,001). Genel bilgi düzeyi evliiikadınlarda (p<0,001), üniversite mezunlarında (p<0,05), sağlık çalışanlarında (p<0,001), emzirme öyküsü olanlarda (p<0,001), gebelik öyküsü olanlarda (p<0,001) ve daha önce emzirmeyle ilişkili eğitim alanlarda (p<0,001) daha yüksekti.SonuçÇalışmamızda katılımcıların emzirmeyle ilişkili bilgi düzeylerinin yüksek; emzirmeyle ilişkili tutumlarının pozitif yönde olduğu görüldü. Anne adaylarına prenatal dönemde emzirme hakkında bilgi verilmesi doğru emzirme için önemlidir. Bilgi düzeyinin arttırılmasında, emzirmeyle ilişkili demografik ve klinik özelliklerin bilinmesi anahtar rol oynamaktadır.Anahtar kelimeler: Emzirme, Bilgi düzeyi, Tutum, İnfant beslenme yöntemleri
dc.description.abstractBREAST MILK AND BREASTFEEDING KNOWLEDGE LEVEL OF WOMENS IN REPRODUCTIVE AGE WHO IS OVER 18 YEARS OLD, ATTENDED IN FAMILY MEDICINE CLINICS IN A UNIVERSITY HOSPITAL Introduction Breastfeeding is a basic human activity, vital to infant and maternal health and of immense economic value to households and societies. However, despite strong evidences in support of breastfeeding and breast milk, its prevalence has remained low worldwide. For this reason, in our study we aimed to assess the level of knowledge of women about breastfeeding and breast milk.Material and method This was a cross sectional study carried out among women. 430 women participant, age between 18-49, admitted between January 1, 2018 and March 1, 2018 to Family Medicine Clinics in Ankara Atatürk Training and Research Hospital, Yıldırım Beyazıt University, were included in the study. Patients' breastfeeding knowledge was collected through face-to-face interview using a structured questionnaire. Breastfeeding knowledge level scored between 0-100 (0, poorer knowledge; 100, best knowledge). The questionnaire consisted of questions about the main characteristics of breastfeeding, colostrum, benefits of breastfeeding, methods of breastfeeding, negative factors affecting breastfeeding.FindingsThe median age of participants was 37 (min:18, max:49) years. 69,2% of the participants had history of pregnancy, and 65,6% had history of breastfeeding. Most of the participants (59,8%) had previously received information about breastfeeding.ivMean total breastfeeding knowledge score of participant was 75,60 ± 14,88. The highest score was the main characteristics of breatfeeding domain (85,78 ± 16,97), The lowest score was the negative factors affecting breastfeeding domain (52,04 ± 20,68).The total breastfeeding knowledge score of participants aged 40-49 and 30-39 was higher than those aged 18-29 years (p <0,001). The total knowledge level was higher in married women (p <0,001); university graduates (p<0,05); healthcare workers (p<0,001); women having history of breastfeeding (p<0,001) and history of pregnancy (p<0,001); previously educated about breastfeeding (p<0,001).Conclusion The present study concludes that the participants have high knowledge levels and positive attitudes toward breastfeeding. It is important to provide prenatal education about breastfeeding to mother candidates for proper breastfeeding. Also, demographic and clinical characteristics associated with breastfeeding is crucial for increasing breastfeeding knowledge.Key words: Breastfeeding, Knowledge, Attitudes, Infant feding practicesen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAile Hekimliğitr_TR
dc.subjectFamily Medicineen_US
dc.titleBir üniversite hastanesinde aile hekimliği polikliniklerine başvuran 18 yaş üzeri üreme çağındaki kadın hastaların anne sütü ve emzirme hakkındaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeBreast milk and breastfeeding knowledge level of womens in reproductive age who is over 18 years old, attended in family medicine clinics in a university hospital
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-04-09
dc.contributor.departmentAile Hekimliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmHospitals-university
dc.subject.ytmFamily practice
dc.subject.ytmWomen
dc.subject.ytmMilk-human
dc.subject.ytmBreast feeding
dc.subject.ytmKnowledge
dc.subject.ytmLevel of knowledge
dc.subject.ytmInfant nutrition
dc.subject.ytmHospitals
dc.subject.ytmInfant
dc.identifier.yokid10203911
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityYILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid516006
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess