dc.contributor.advisor | Çaçan, Erdal | |
dc.contributor.author | Sharif, Areevan Jalil Sharif | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T09:24:18Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T09:24:18Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2020-01-10 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/70248 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Bingöl ekolojik koşullarında kışlık olarak yetiştirilecek bazı buğdayçeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2015-2016 yetiştirmesezonunda yürütülmüştür.Çalışmada bitki materyali olarak 4 adet ekmeklik (Pehlivan, Krasunia odes'ka, Syrenaodes'ka, Cham-6) ve 5 adet makarnalık (Yelken 2000, Kunduru 1149, Dumlupınar,Eminbey, Simito) buğday çeşidi kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları denemedesenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada; bitki boyu, biyolojik verim,tane verimi, saman verimi, bin tane ağırlığı, hasat indeksi, hektolitre, rutubet, protein,protein verimi, sedimantasyon ve glüten değerlerine ilişkin veriler ele alınmıştır.Araştırma sonucunda, çeşitlerin bitki boyları 69,6-101,3 cm, biyolojik verimleri 622,3-949,0 kg/da, tane verimleri 185,7-438,7 kg/da, saman verimleri 358,0-511,0 kg/da, bintane ağırlıkları 39,7-49,6 kg/da, hasat indeksleri %29,5-46,3, hektolitre oranları %78,0-82,5, rutubet oranları %8,0-8,9, protein oranları %12,0-15,8, protein verimleri 25,3-65,9kg/da, sedimantasyon oranları %28,0-38,0 ve glüten oranları %36,4-36,9 arasındadeğişmiştir. Araştırmada incelenen tüm özellikler bakımından çeşitler arasında önemlifarklar belirlenmiştir.Bitki boyu Kunduru, biyolojik verim Eminbey, Kunduru 1149 ve Yelken 2000, taneverimi Eminbey, saman verimi Eminbey, Pehlivan ve Yelken, bin tane ağırlığı Simito,hasat indeksi Eminbey, Kunduru 1149 ve Yelken 2000, hektolitre Cham-6, rutubet vesedimantasyon Krasunia odes'ka, protein oranı ve verimi ise Kunduru 1149 çeşitlerindeen yüksek bulunmuştur. Bu sonuçlara göre Bingöl ve benzeri ekolojik koşullardamakarnalık buğday için Kunduru 1149, Eminbey ve Yelken 2000; ekmeklik buğday içinise Pehlivan ve Cham-6 yetiştirilmesi tavsiye edilmektedir.Anahtar Kelimeler: Buğday, verim, kalite, sedimantasyon, glüten. | |
dc.description.abstract | This study has been conducted to determine the yield and quality characteristics of somewheat varieties to be grown as the first product during the 2015-2016 growing seasonunder Bingöl province ecological conditions.In the research, 4 different bread wheat varieties (Pehlivan, Krasunia odes'ka, Syrenaodes'ka, Cham-6) and 5 durum wheat varieties (Yelken 2000, Kunduru 1149,Dumlupınar, Eminbey, Simito) have been used as plant material. The research has beenestablished as a randomized complete block design with three replications. In the study,plant height, biological yield, grain yield, hay yield, thousand grain weight, harvest index,hectolitre weight, grain humidity, protein ratio, protein yield, sedimentation and glutencharacteristics have been investigated.The results of the research have indicated the plant height, biological yield, grain yield,hay yield, thousand grain weight, harvest index, hectolitre weight, grain humidity, proteinratio, protein yield, sedimentation and gluten content values to range from 69.6 to 101.3cm, from 622.3 to 949.0 kg/da, from 185.7 to 438.7 kg/da, from 358.0 to 511.0 kg/da,from 39.7 to 49.6 kg/da, from 29.5 to 46.3%, from 78.0 to 82.5%, from 8.0 to 8.9%, from12.0 to 15.8%, from 25.3 to 65.9 kg/da, from 28.0 to 38.0 ml and from 36.4 to 39.6%,respectively. In the trial, differences among cultivars were significant for all studiedcharacters.The highest values have been obtained; from Kunduru 1149 for plant height, fromEminbey, Kunduru 1149 and Yelken 2000 for biological yield; from Eminbey for grainyield; from Eminbey, Pehlivan and Yelken 2000 for hay yield; from Simito for thousandgrain weight; from Eminbey, Kunduru 1149 and Yelken 2000 for harvest index; fromCham-6 for hectolitre weight; from Krasunia odes'ka for grain humidity andsedimentation; from Kunduru 1149 for protein content and protein yield. Based on theseresults, Kunduru 1149, Eminbey and Yelken 2000 can be recommended for durumwheat; Pehlivan and Cham-6 can be recommended for bread wheat under Bingöl andsimilar ecological conditions.Keywords: Wheat, yield, quality, sedimentation, gluten. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Determining of yield and quality characteristics of some wheat varieties under bi̇ngol conditions | |
dc.title.alternative | Bingöl koşullarında bazı buğday çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-01-10 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10134589 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 453709 | |
dc.description.pages | 57 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |