Show simple item record

dc.contributor.advisorKara, Halil
dc.contributor.authorMutlu, Tuba
dc.date.accessioned2021-05-08T12:38:41Z
dc.date.available2021-05-08T12:38:41Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-02-10
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/702328
dc.description.abstractİş kazaları ve meslek hastalıkları; Türkiye'de ve Dünyada büyük kayıplara neden olmaktadır. Bu tezin amacı; kırmızı et üretim sektöründe, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik tehlikelerin tanımlanması, risklerin belirlenerek analiz edilmesi, sonuçların değerlendirilmesi ve bu sonuçlar çerçevesinde kontrol önlemlerinin belirlenmesi için önerilerin sunulmasıdır. Bu tez çalışmasında, kırmızı et sektöründe yaygın olarak kullanılan 5x5 L Tipi Matris Risk Değerlendirme Yöntemi açıklanmış ve bu yöntem bir işletmede uygulanmıştır. Yapılan risk değerlendirmesi sonucunda toplam 260 adet risk derecesi tespit edilmiştir. Risklerin 61 adeti (% 23) Kabul Edilemez Risk, 179 adeti (% 69) Dikkate Değer Risk ve 20 adeti (% 8) Kabul Edilebilir Risktir.Kırmızı et işleme tesislerinde birçok ciddi sağlık ve güvenlik tehlikeleri vardır. İş sağlığı ve güvenliği çalışmaları iş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korur, daha sağlıklı bir çalışma ortamı sağlar, iş verimini artırır ve işletme güvenliğini sağlar.
dc.description.abstractOccupational accidents and occupational diseases cause huge losses in our country and in the world. The aim of this thesis is to make a suggestion for define hazards, to identify and analyze the risks, to assess the results and to determine the control measures with respect to the results for the red meat ındustry. In this thesis study, 5x5 L-type Matrix Risk Assessment Method which is widely used on Red meat ındustry was reveald and applied on a plant. The results of risk assessment reveal that there were 260 total risk in the plant under investigation. Among these risks, 61 of them were Generally Unacceptable Risk (23 %), 179 of them were ALARP (As Low as Reasonably Practicable) (69 %), and 20 of them were Generally Acceptable Risk (8 %). There ara many serious safety and health hazards in red meat ındustry. Health and safety are protect workers from occupational accidents and disease, provide a healthier work environment , increase business efficiency and provide securty.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.titleKırmızı et sektöründe iş sağlığı ve güvenliğinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of occupational health and safety in red meat industry
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-10
dc.contributor.departmentİş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmRisk factors
dc.subject.ytmRed meat
dc.subject.ytmOccupational health
dc.subject.ytmWork safety
dc.subject.ytmMeat
dc.subject.ytmMeat industry
dc.subject.ytmPublic health
dc.identifier.yokid10138808
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid450808
dc.description.pages125
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess