İçme sularına %10 ve %20`lik etil alkol karıştırılan farelerin karaciğer, akciğer dalak, böbrek ve kalplerinde meydana gelen histopatolojik değişikliklerin incelenmesi
dc.contributor.author | Yerci, Ömer | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T12:18:20Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T12:18:20Z | |
dc.date.submitted | 1988 | |
dc.date.issued | 2021-03-23 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/702013 | |
dc.description.abstract | ÖZET Fareler üzerinde yapıları bu deneysel çalışma, alkolün karaciğer, akciğer, dalak, böbrek ve kalp üzerinde oluşturduğu histopatolo jik bulguları araştırmak amacı ile yapılmıştır. Deney sırasında Mus Musculus Swiss Albino F:37 farelerinden seksen adet deney, on adet kontrol olmak üzere toplam doksan adet kullanılmış ve deney grubundaki farelere % 10 ve % 20'lik alkol içme sularına karıştırılarak verilmiştir. Çalışmada farelerin üç ve dördüncü aylarda otopsileri yapılarak karaciğer, akciğer, böbrek ve kalp histopatolo jik olarak incelenmiştir. Deney grubu farelerin karaciğerlerinde; bulanık şişme den tek hücre nekrozuna kadar varan parankimatoz değişiklikler, zonal nekroz, alkolik hepatitis,-53- akclğerlerinde ;Pnömoni, kronik bronşitis, bronşektazi, adeno karsinoma, dalaklarında; köpük hlstiosit inf iltrasyonu ile sinüzoidler ve damar duvarlarında homojen eozinofilik materyal birikimi, böbreklerde; pyelonef ritis ve retansiyon kistleri, kalp'de myokartta dejeneratif değişiklikler tesbit edilmiştir. Çalışma sonucunda alkolün, hücreler üzerine direk toksik etki veya lipid, protein ve karbonhidrat metabolizmalarını bo zarak vücut direncini azalttığı, enfeksiyonları kolaylaştırdığı beslenme bozukluğuna sebeb olduğu ve bu zararlı etkilerin kulla nılan alkol konsantrasyonu ile alım süresine bağlı olarak arttığı sonucuna varılmıştır. | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Patoloji | tr_TR |
dc.subject | Pathology | en_US |
dc.title | İçme sularına %10 ve %20`lik etil alkol karıştırılan farelerin karaciğer, akciğer dalak, böbrek ve kalplerinde meydana gelen histopatolojik değişikliklerin incelenmesi | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2021-03-23 | |
dc.contributor.department | Patoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Ethanol | |
dc.subject.ytm | Alcohol drinking | |
dc.identifier.yokid | 4204 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 4204 | |
dc.description.pages | 62 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |