Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkan, Tanju Munevver
dc.contributor.authorÇakir, Salih Çağri
dc.date.accessioned2021-05-08T12:16:48Z
dc.date.available2021-05-08T12:16:48Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/701602
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmanın amacı, total parenteral nütrisyon uygulanançocuklarda, zeytin yağı, soya yağı ve omega-3 yağ asidinin, klinik,biyokimyasal ve immunolojik etkilerini karşılaştırmaktır.Gereç ve yöntemler: Çalışmaya 30 çocuk alındı. Her grupta 10 çocukolacak şekilde, randomize olarak 3 gruba ayrıldı. A grubu zeytin yağı esaslılipid emülsiyonu, B grubu soya yağı esaslı lipid emülsiyonu, C grubu soyayağı esaslı lipid emülsiyonu ve omega-3 yag asidi solüsyonu aldı. Başlangıçve 7. günde değerlendirmeler yapıldı.Bulgular: Çalışmaya alınan tüm hastaların 17'si erkek (%56,7), 13'ükız (%43,3) ve yas ortalamaları 36,31±8,3 ay (yas aralıgı 2-144 ay) idi.Hastaların 24'ü (%80) sepsis, 3'ü (%10) koma, 3'ü (%10) malabsorbsiyonsendromu tanısıyla izleniyordu. Klinik açıdan, üç grupta istatistiksel olarakanlamlı ağırlık artısı saptanırken orta kol çevresinde değişim olmadı. Üçgrupta da prealbumin seviyesi istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttı. Agrubunda, total kolesterol ve trigliserid düzeyleri, B grubunda ise trigliseriddüzeyi istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdi. C grubunda ise kan lipidseviyelerinde anlamlı değişim saptanmadı. Hemogram, karaciğer fonksiyontestleri, sitokin seviyeleri, lenfosit alt grup dağılımı, immunglobulin düzeylerive total antioksidan kapasitesi ölçümlerinde etkilenme olmadı.Sonuç: Sonuç olarak yoğun bakım hastalarına uygulanan TPNtedavisinde, üç lipid emülsiyonu da kısa süreli kullanımda, klinik vebiyokimyasal açıdan yararlıdır. Kısa süreli de olsa, lipid emülsiyonu kullanımısırasında, karaciğer fonksiyonları ve kan lipid seviyeleri yakın takipedilmelidir. Lipid emülsiyonlarının, sitokin üretimi ve antioksidan korumaüzerine etkileri, daha fazla hasta sayısı üzerinde ve farklı yöntemlerkullanılarak araştırılmalıdır.Anahtar kelimeler: intravenöz lipid emülsiyonları, parenteralnütrisyon, zeytin yağı, soya yağı, omega-3 yağ asidi.
dc.description.abstractObjective: The aim of this study was to compare clinical, biochemicaland immunological effects of olive oil, soybean oil and omega-3 fatty acid inchildren receiving total parenteral nutrition.Materials and methods: Thirty children were included to the study.They were randomly assigned to three groups, each containing 10 children.Group A received olive oil lipid emulsion, group B received soybean oil lipidemulsion, group C received soybean oil and omega-3 fatty acid solution.Assessment were performed in the beginning and in 7th day of the treatment.Results: Of all the patients included to the study 17 were boy(56,7%), 13 were girl (43,3%) and mean age were 36.31±8.3 months(ranged between 2-144 months). 24 (80%) of the patients were followed withthe diagnosis of sepsis, 3 (10%) of coma and another 3 (10%) ofmalabsorption syndrome. While the weight gain were statistically significantin three of the groups clinically, the mid arm circumference were notchanged. Prealbumin level were increased in a statistically significantmanner in all three groups. In group A, total cholesterol and triglyceridelevels, in group B, triglyceride levels were demonstrated a significantincreasement, statistically. The serum lipid levels showed unsignificantchange in group C. The hemogram, liver function tests, cytokine levels,lymphocyte subset distribution, immunglobulin levels and the measurementof total antioxidant capacity were not influenced.Conclusions: As a result, in total parenteral nutrition applied to theintensive care patients, all three lipid emulsions are clinically andbiochemically useful in short term application. Even its short-termapplication, the liver function tests and serum lipid levels should be closelyfollowed up. The effects of lipid emulsions on cytokine production andantioxidant protection should be further investigated with more patient anddifferent methods.Key words: Intravenous lipid emulsions, parenteral nutrition, olive oil,soybean oil, omega-3 fatty acid.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇocuk Sağlığı ve Hastalıklarıtr_TR
dc.subjectChild Health and Diseasesen_US
dc.titleTotal parenteral nütrisyon alan çocuklarda, üç farklı lipid emülsiyonunun klinik, biyokimyasal ve immunolojik etkilerinin karşılaştırılması
dc.title.alternativeThe comparison of the clinical, biochemical and immunological effects of three lipid emulsions in children receiving total parenteral nutrition
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmChild nutrition
dc.subject.ytmParenteral nutrition
dc.subject.ytmFatty acids-omega 3
dc.subject.ytmBiochemical phenomena
dc.subject.ytmSoybean oil
dc.subject.ytmOlive oil
dc.identifier.yokid10102029
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid104621
dc.description.pages54
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess