dc.contributor.advisor | Çaçan, Erdal | |
dc.contributor.author | Tarhan, Halit | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T09:20:27Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T09:20:27Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-07-12 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/69924 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Bingöl il merkezine bağlı Ormanardı köyü merasının verim ve ot kalitesininbelirlenmesi ve otlatma mevsimi boyunca, bu verim ve kalitenin aylara göre değişiminitespit etmek amacıyla 2018 yılında yürütülmüştür. Bu amaç doğrultusunda mera alanınındört farklı yöneyine birer kafes yerleştirilmiştir. Nisan ayından Ekim ayına kadar her aybu kafeslerden ot örneği alınarak, çalışma devam ettirilmiştir.Çalışmada; bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham proteinverimi, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF),sindirilebilir kuru madde (SKM), kuru madde tüketimi (KMT) ve nispi yem değerine(NYD) ait verim ve kalite unsurları incelenmiştir.Çalışma sonucunda; bitki boyu 9,1-27,0 cm, yeşil ot verimi 179-911 kg/da, kuru otverimi 173-371 kg/da, ham protein oranı %10,7-21,1, ham protein verimi 21,4-57,2kg/da, ADF oranı %24,1-49,1, NDF oranı %36,3-65,0, sindirilebilir kuru madde oranı(SKM) %50,7-70,1, kuru madde tüketimi %1,86-3,34 ve nispi yem değeri ise 73,3-182,4aralığında değişim gösterdiği tespit edilmiştir.Ormanardı köyü merası için otlatma mevsiminin Mayıs ile birlikte başlaması gerektiği,en iyi verim ve kalite sonuçlarının Mayıs ve Haziran aylarından elde edildiği, bu aylardansonra hem verim hem de kalite açısından düşüşler olduğu tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | This study was carried out in 2018 in order to determine the yield and forage quality ofOrmanardı village pasture in Bingöl city center and to determine the change in this yieldand forage quality according to months. For this purpose, a cage is placed in fourdifferent directions of the pasture area. From April to October each month, foragesamples were taken from these cages.In the study; yield and quality components such as plant height, green forage yield, drymatter yield, crude protein ratio, crude protein yield, acid detergent fiber (ADF), neutraldetergent fiber (NDF), digestible dry matter (DDM), dry matter intake (DMI) and relativefeed value (RFV) were investigated.In the result; plant height 9.1-27.0 cm, green forage yield 179-911 kg/da, dry matter yield173-371 kg/da, crude protein ratio 10.7-21.1%, crude protein yield 21.4-57.2 kg/da, ADFratio 24.1-49.1%, NDF ratio 36.3-65.0%, digestible dry matter ratio (DDM) 50.7-70.1%,dry matter intake (DMI) 1.86-3.34% and the relative feed value was found to be between73.3 and 182.4.It was determined that the grazing season for Ormanardı village pasture should start withMay, the best yield and quality results were obtained from May and June, and there was adecrease in both yield and quality after these months. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Bingöl il merkezine bağlı Ormanardı Köyü merasının verim ve ot kalitesinin yöneylere bağlı olarak mevsimsel değişimi | |
dc.title.alternative | Seasonal variation of the yield and forage quality of the ormanardi village pasture of Bingöl province depending on the direction | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-07-12 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10249645 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 550017 | |
dc.description.pages | 60 | |
dc.publisher.discipline | Çayır Mera ve Yem Bitkileri Bilim Dalı | |