Show simple item record

dc.contributor.advisorYüksel, Alaaddin
dc.contributor.authorAzeez, Hoshang Hamad Ameen Azeez
dc.date.accessioned2020-12-04T09:20:14Z
dc.date.available2020-12-04T09:20:14Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-08-01
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/69895
dc.description.abstractBu çalışmada, Irak'ın Süleymaniye bölgesindeki Ranya kentinde yer alan çeşitli düzeylerdeki eğitim kurumlarının alansal dağılımları Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanılarak belirlenmiş ve bölgenin toprak ve su kaynakları ile eğitim kurumlarının dağılımları arasındaki ilişkiler irdelenmiştir. Verimli toprak ve zengin su kaynaklarına sahip olan Ranya şehri, bölgenin tarımsal üretim potansiyeli en yüksek arazilerine sahiptir. Eğitim kurumlarının sayısı ve nitelikleri nüfusun artışı ve şehrin genişlemesi yönünden de değerlendirilmiştir. Eğitim hizmetlerine erişilebilirlik, toplumun gelişmesi ve ülkenin refah seviyesinin artmasının vazgeçilmez bir unsurudur. Eğitim kurumların bir şehirdeki dağılımlarının, yerleşim yerlerinin nüfusu ile orantılı olması bireylerin hizmetlerden yeterince faydalanabilmesi adına son derece önemlidir. Eğitim kurumlarının yetersizliği ilerlemenin ve az gelişmişliğin standart ölçüsü olarak kabul edilmektedir. Çalışma, şehirde yer alan her düzeyden okul ve kreşleri kapsamaktadır. Öğrenci, öğretmen ve bina sayıları ve nitelikleri çalışmanın verileri arasındadır. Ranya şehrinde eğitim kurumları nitelik ve nicelik olarak sürekli gelişme göstermektedir. Ancak eğitim kurumlarının kurulacağı yerlerin tercihinde toprak ve su kaynaklarının korunması ilkesine kesinlikle dikkat edilmediği tespit edilmiştir. Kurumlar çoğunlukla tarımsal potansiyeli yüksek olan araziler üzerine kurulmuştur. Bunun en önemli nedeni ise, şehrin tarım arazilerine doğru genişliyor olmasıdır. Henüz 2010 yılında kurulan şehrin ilk üniversitesi olan Raparian 130 ha genişliğindeki birinci ve ikinci sınıf tarım arazileri üzerine kurulmuştur. Üniversitenin cazibe merkezi olması, diğer yerleşim unsurlarının da yakın zamanda çevre tarım arazilerini işgal etmeye teşvik edecektir. Eğitim kurumlarının gerekliliği bölgenin gelişmesi için ne kadar önemli ise, yaşayan ve yaşayacak nesillerin gıda ve lif gereksinimlerinin karşılanacağı tarım arazilerinin korunup, iyileştirilmesi de o kadar önemlidir. Yerleşim ve eğitim kurumları için tarımsal potansiyeli düşük olan alternatif alanlar tercih edilmelidir. Bu nedenle, başta Ranya şehrinin genişlemesinde tercih edilecek alanlar olmak üzere, eğitim kurumları gibi devlet kurumlarının tarımsal vasfı daha düşük olan kuzey-doğu ve kuzey-batıdaki arazilere doğru olması gerekmektedir. İlgili kurumlar ile şehir planlamacıları ve politikacıların şehrin genişleyeceği bölgelerin seçiminde daha duyarlı olmaları gerekmektedir.
dc.description.abstractIn this study, the spatial distributions of educational institutions at various levels in Ranya city of Sulaymaniyah region, Iraq were determined by using Geographical Information Systems (GIS) and the relations between the distribution of soil and water resources and educational institutions of the region were examined. Ranya city has lands with the highest agricultural potential of the region due to fertile soil and rich water resources. The number and qualifications of educational institutions were also evaluated in terms of population growth and expansion of the city. Accessibility to educational services is an indispensable element of the society development and the increase in welfare level of a country. The distribution of educational institutions in a city should be proportional to the population of the neighborhoods. This is extremely important for individuals to benefit from the services adequately. The inadequacy of educational institutions is accepted as the standard measure of insufficient progress and underdevelopment. The study includes schools at all levels and kindergartens in the city. The number of students, teachers and buildings and their characteristics are among the data of the study. The educational institutions in Ranya city are continuously developing in terms of quality and quantity. However, conservation of soil and water resources have not been taken into consideration while establishing or choosing the location of the educational institutions. Institutions have been founded mostly on agricultural areas with high agricultural productivity potentials. The most important reason of inappropriate land use is the expanding of city towards agricultural lands. The first university of the city, founded in 2010, has been established on the first and second-class agricultural lands of 130 ha. The university is a center of attraction which will also encourage other settlements to occupy nearby agricultural lands. The educational institutions are needed for the development of the region, however the protecting and improving the agricultural lands where the food and fiber demands of current and future generations will be met is much more important. Alternative areas with low agricultural potential should be preferred for settlement and educational institutions. Therefore, public services such as educational institutions in Ranya city should be located in the north-east and north-west areas with lower agricultural qualifications. Relevant institutions and city planners and politicians have to be more sensitive in the selection of the regions where the city will further expand.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectCoğrafyatr_TR
dc.subjectGeographyen_US
dc.subjectEğitim ve Öğretimtr_TR
dc.subjectEducation and Trainingen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSpatial analysis of land use and educational service of the ranya city by using geographic information systems (GIS)
dc.title.alternativeCoğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanarak ranya şehri eğitim hizmeti'nin mesafeye bağlı analizi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-08-01
dc.contributor.departmentToprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10256887
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBİNGÖL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid553445
dc.description.pages74
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess