Bingöl çevresinde üretilen balların amino asit içeriğinin hidrofilik etkileşim kromatografisi tekniği ile belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Aydoğan, Cemil | |
dc.contributor.author | Kirkan, Ertuğ | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T09:19:44Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T09:19:44Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-11-22 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/69864 | |
dc.description.abstract | Gıdalarda amino asit içeriğinin belirlenmesi, ilgili gıdanın kalitesi ve orijini bağlamında önemli bilgi vermektedir. Bu çalışmada balda amino asit analizi için yeni bir HILIC-HPLC-UV metodu geliştirilmiş ve valide edilmiştir. Geliştirilen metot LC-HRMS analizleri ve dansil klorid türevlendirme çalışmalarını içermektedir. 6 farklı bölgeden (Genç, Solhan, Kiğı, Karlıova, Bingöl Merkez, Yedisu) elde edilen bal numunelerindeki amino asit içeriği ilgili metot uygulanarak analiz edilmiştir. Yapılan çalışmada analizi yapılan balların L-Triptofan, L-Fenilalanin ve L-Tirozin miktarları tespit edilmiştir. L-Prolin'in ise varlığı araştırılmıştır. | |
dc.description.abstract | The determination of amino acid content in foods provides significant information about the quality and origin of relevant food. In this study, a novel method based on HILIC-HPLC-UV for the analysis of amino acids in honey was developed and validated. The method included the analysis of LC-HRMS and precolumn derivatization with dansyle chloride. 6 different honey samples from Bingöl province including (Genç, Solhan, Kiğı, Karlıova, Bingöl, Yedisu) were successfully analyzed using the developed HILIC method. L-Tryptophan, L-Phenylalanine and L-Tyrosine were determined. The presence of L-Proline was investigated. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Bingöl çevresinde üretilen balların amino asit içeriğinin hidrofilik etkileşim kromatografisi tekniği ile belirlenmesi | |
dc.title.alternative | The determination of amino acid contents in honey samples from Bingol province by using hydrophilic interaction chromatography technique | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-11-22 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | HPLC method | |
dc.subject.ytm | Phenylalanine | |
dc.identifier.yokid | 10290448 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 581550 | |
dc.description.pages | 78 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |