Show simple item record

dc.contributor.advisorEren, Mustafa
dc.contributor.authorHoşgör, İlker
dc.date.accessioned2021-05-08T11:58:20Z
dc.date.available2021-05-08T11:58:20Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/693684
dc.description.abstractÖZETçme Sularına Katılan Betain'in Broyler Besi Performansı ve Gövde ParçaOranları Üzerine EtkisiBu çalışmada, içme sularına katılan betainin etlik piliç (broyler) besiperformansı ve gövde parça oranları üzerine etkisi incelenmiştir. Denemede toplam306 adet günlük yaşta Ross 308 karışık cinsiyette etlik civciv Kontrol grubu, Doz 1grubu (D1) ve Doz 2 grubu (D2) olarak rasgele üç gruba ayrılmıştır. Ayrıca, bugrupların her biri 17 civciv içeren altı tekrar grubuna ayrılmıştır. Deneme 47 günsürmüştür. Deneme süresince, Kontrol, D1 ve D2 gruplarına içme suyu ile sırasıyla 0ppm, 500 ppm ve 1000 ppm dozlarında betain verilmiştir. zokalorik ve izonitrojenikyemler ile içme suyu deneme süresince ad libitum olarak sunulmuştur.Deneme sonunda, göğüs ve but etlerinin kuru madde, ham protein ve ham yağoranlarına ait değerler arasındaki gruplar arası farklar önemsiz bulunmuştur(P>0.05). Bütün but oranı, D2'de Kontrol grubuna göre düşüktür (P<0.01). Denemegruplarının (D1, D2) but eti oranları ile Kontrol grubunun oranı arasında önemlifark bulunmadığı halde, D1 grubunun oranı D2' ye göre yüksektir (P<0.01).Yemden yararlanma oranı (P<0.01), karkas randımanı (P<0.001), göğüs eti oranı(P<0.001) yanında her birim karkas, göğüs eti ve toplam et için tüketilen yemmiktarları (P<0.001), D1 ve D2' de Kontrol grubuna göre iyileşmiştir. Canlı ağırlıkkazancı (P<0.05) ile her birim bütün but (P<0.05) ve but eti (P<0.01) için tüketilenyem miktarları sadece D1 grubunda Kontrol grubuna göre iyileşmiştir.Anahtar kelimeler: Betain, broyler, karkas, göğüs, butII
dc.description.abstractSUMMARYThe Effects of Betain Added to Drinking Water on Broiler FatteningPerformance and Carcass Parts YieldsIn this study, the effects of betain added to drinking water on broiler fatteningperformance and carcass parts yields were studied. In the experiment, a total of 306day old Ross 308 unsexed broiler chicks were randomly assigned in three goups asControl group (C), Dose 1 group (D1) and Dose 2 group (D2). Groups were dividedinto six replicate groups each containing 17 chicks. The experiment lasted 47 days.During the experiment, Control, Dose 1, and Dose 2 groups were given betain viadrinking water at 0 ppm, 500 ppm and 1000 ppm doses, respectively. Isocaloric andisonitrogenous feeds and drinking water were provided ad libitum.At the end of the trial, dry matter, crude protein and crude fat percentages ofbreast and leg meats rendered no significant differences (P>0.05). Leg quarter yieldin D2 was signicantly lower than C (P<0.01). Leg meat yield in D1 was significantlyhigher than D2 (P<0.01), whereas D1 and D2 were not different from C. Feedconversion ratio (P<0.01), carcass dressing percentage (P<0.001), breast meat yield(P<0.001), feed to carcass, breast and total meat ratio (P<0.001) were significantlyimproved in D1 and D2 when compared to C. Live weight gain (P<0.05) and feed toleg quarter (P<0.05) and leg meat (P<0.01) ratios were significantly improved only inD1 when compared to C.Key words: Betain, broiler, carcass, breast, legIIIIIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleİçme sularına katılan Betain`in broyler performansı ve gövde parça oranları üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effects of betain added to drinking water on broiler fattening performance and carcass parts yields
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid186546
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid194188
dc.description.pages39
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess