Keten tohumu yağı katılmış yumurta tavuğu rasyonlarına bitkisel ekstrakt katkısının yumurta sarısı lipit oksidasyonu ve yumurta verim parametreleri üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Eren, Mustafa | |
dc.contributor.author | Hasanoğlu, Özlem | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:58:18Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:58:18Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/693661 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, yemlerine %3 düzeyinde keten tohumu yağı ve soya yağı katılmış veyağ katılmamış gruplarda, sentetik antioksidan (Buthylhidroxytoluen-BHT,Buthylhidroxianisole-BHA, Ethoxyquine ve sitrik asit) ve bitkisel ekstrakt ( Kurutulmuşkekik, kekik yağı, anason yağı, sarımsak yağı ve rezene yağı) ilavesinin, yumurta sarısıyağ asit kompozisyonu, lipit oksidasyonu (Malondialdehit-MDA düzeyine) ve yumurtaverim parametreleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada 315 adet 34 haftalık Lohmann beyaz yumurtacı tavuk kullanılmıştır.Denemede kullanılan yumurta tavukları 9 gruba ayrılmış ve her bir grup için 7 tekrar grubuoluşturulmuştur. Her bir tekrar grubu beş tavuktan oluşmuştur. Deneme 16 haftasürdürülmüştür.Yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve yemden yararlanma oranı denemede kullanılanyağ ve antioksidan tipinden etkilenmemiştir (p>0.05).Yumurta sarılarındaki MDA düzeyleri tüm gruplarda depolama ile birlikteyükselmiştir (p<0.05). Keten tohumu yağlı grupların yumurta sarılarının MDA seviyeleride yumurta depolamasının 1., 14. ve özellikle 56. günlerinde yükselmiştir (p<0.05).Bununla beraber keten tohumu yağı ile yeme eklenen sentetik antioksidanlar vebitkisel ekstraktlar, yumurta depolamasının 1., 28., 42. ve 56. günlerinde yumurtasarılarının MDA konsantrasyonunun yükselen düzeyini yavaşlatmıştır (p<0.05). Yemdekibitkisel ekstraktlar, depolamadan dolayı yumurta sarısı lipitlerinde oluşan oksidasyonuyavaşlatmak için, sentetik antioksidanlar kadar kullanılabilmektedir. | |
dc.description.abstract | In this study it is aimed to determine the effects of synthetic antioxidant(Buthylhidroxytoluen-BHT, Buthylhidroxianisole-BHA, Ethoxyquine and sitric acid) andherbal extract ( dried oregano, oregano oil, anise oil, garlic oil and fennel oil )supplementation in diets % 3 level added flaxseed oil and soy oil and without any oil addedgroups on egg yolk fatty acid composition, lipid oxidation ( to Malondialdehyde-MDAlevel ) and egg production parameters.34 weeks of 315 Lohmann white laying hens were used in the study. Laying hensused in assay were separated into 9 groups and 7 replicate groups were formed for eachgroup. Each replicate group was formed as 5 hens. Assay was carried on for 16 weeks.Egg productivity, egg weight and feed convertion ratio were not affected by the oiland the antioxidant types used in the experiment (p>0.05).MDA levels in egg yolks were rised in all groups with storage (p<0.05). Also, MDAlevels of flaxseed oil groups? egg yolks were increased in 1st, 14th and especially 56th daysof egg storage (p<0.05).However, synthetic antioxidants and herbal extracts which were added to the diet withflaxseed oil slowed down the increasing level of MDA concentration of egg yolks in 1st,28th, 42nd and 56th days of egg storage (p<0.05). In feed, herbal extracts can be used toslow down the oxidation due to the storage in egg yolk lipids as much as syntheticantioxidants. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Keten tohumu yağı katılmış yumurta tavuğu rasyonlarına bitkisel ekstrakt katkısının yumurta sarısı lipit oksidasyonu ve yumurta verim parametreleri üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | Effects of herbal extract supplement to flaxseed oil added laying hen diets on egg yolk lipid oxidation and egg productivity parameters | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 9014276 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 195322 | |
dc.description.pages | 70 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |