Show simple item record

dc.contributor.advisorErkip, Feyzan
dc.contributor.authorSöker, Meliha Begüm
dc.date.accessioned2020-12-04T09:12:24Z
dc.date.available2020-12-04T09:12:24Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/69346
dc.description.abstractBu çalışma, renklerin kullanıcıların restoranların atmosferik unsurlarını algılaması ve değerlendirmesi üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Üç farklı restoran tipi (düşük, orta ve yüksek kalitede) ve sekiz temel renk (mor, pembe, kırmızı, turuncu, kahverengi, sarı, yeşil ve mavi) kullanılarak bir alan araştırması yapılmıştır. Araştırma, Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nden 96 öğrencinin katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, renk seçimleri kullanıcı algılarının bazılarını etkilemiştir. Sonuçlara göre, genel olarak sıcak renkler soğuk renklerden daha çok tercih edilmiştir. Katılımcıların renk tercihleri sıcak renklere doğru kaydıkça fiyat beklentilerinde düşüş gözlenmiştir. Beklenenin aksine, bu çalışmada renk seçimleriyle ilgili cinsiyet farklılığı bulunamamıştır.
dc.description.abstractThis study aims to search the effects of color on user perception and evaluation of restaurant atmospherics. A case study was designed and done with three types of restaurant (lower class, middle class and upper class) using eight basic colors (purple, pink, red, orange, brown, yellow, green and blue). Undergraduate students of the Department of Interior Architecture and Environmental Design at Bilkent University participated in this research. According to the findings of the research, color preferences were effective on certain user perceptions. Results indicated that warm colors are preferred more than cool colors in general. It was found that participants associated lower prices more with warm colors. Contrary to the expectations, gender differences in relation to color preference were not found in this study.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMimarlıktr_TR
dc.subjectArchitectureen_US
dc.subjectİç Mimari ve Dekorasyontr_TR
dc.subjectInterior Design and Decorationen_US
dc.titleThe role of color on the assessment of retail spaces: Restaurant atmospherics
dc.title.alternativeRenklerin perakende mekanlarının değerlendirilmesindeki rolü: Restoran atmosferiği
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Anasanat Dalı
dc.identifier.yokid345202
dc.publisher.instituteGüzel Sanatlar Enstitüsü
dc.publisher.universityİHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid235625
dc.description.pages98
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess