Show simple item record

dc.contributor.advisorTürkmen, İbrahim İsmet
dc.contributor.authorŞen, Erkan
dc.date.accessioned2021-05-08T11:57:27Z
dc.date.available2021-05-08T11:57:27Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-01-09
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/693261
dc.description.abstractTÜRKÇE ÖZETFarklı rumen tamponlayıcılarının, süt verimi, bileşimi, rumen fermentasyonu,sindirilebilirlik ve dışkıdaki fitik asit konsantrasyonu üzerindeki etkileri, ad-libitumtoplam karma rasyon ile beslenen, dördü rumen kanüllü on iki adet Holstein ırkı sütineğinde (Sağılan Gün Sayısı 193 ± 67 gün) 4 x 4 Latin kare deney düzenindeincelenmiştir. Rasyon, pelet halde konsantre yem karması, mısır silajı ve yonca kuruotundan oluşmuş (kuru madde bazında % 50 kaba yem oranı), farklı tampon maddeuygulama grupları şu şekilde oluşturulmuştur: 1) kontrol, 2) 200g/hayvan/gün sodyumbikarbonat, 3) 150g sodyum bikarbonat + 50g magnezyum oksit/hayvan/gün ve 4) 100gkalkerleşmiş deniz algi/hayvan/gün. Ruminal pH, dakikada bir ölçüm yapacak şekildeayarlanan, rumen içine yerleştirilen kalıcı bir sistem kullanılarak, her denemeperiyodunda 72 saat boyunca ölçülmüştür. Rumen sıvısı örnekleri, her denemeperiyodunun ilk günü, 6 kez olarak alınmıştır. Toplam besin maddeleri sindirilebilirliği(KM, OM, HP ve NDF) internal marker olarak 120 saatte sindirilemeyen NDFkullanılarak belirlenmiştir. Her bir inekten, her bir veri döneminde, 8 saatlik aralıklarla,rektal yolla dışkı örnekleri toplanmıştır. KM, OM, NDF ve nişasta yıkılabilirliği naylonkese yöntemiyle, sırasıyla 2, 4, 8, 12, 24, 48 ve 120 saatler için ölçülmüştür. Her birdeneme periyodunun ilk 3 gününde, verilen ve kalan yemden örnekler alınarak kompozitnumuneler oluşturulmuştur. Çalışmada, kuru madde tüketimi, süt verimi ve süt bileşimifarklı tampon madde kullanımından etkilenmemiştir. Rasyonda farklı tamponmaddelerin kullanılması; KM, OM, CP ve NDF toplam sindirilebilirliğinietkilememiştir. Ruminal KM, OM, NDF ve nişasta yıkılabilirliğinde gruplar arasındafark gözlenmemiştir. Ortalama rumen pH'sı ve pH 5,80'in altında kalan süre, sodyumbikarbonat ilavesinden etkilenmiştir (P<0,0001). Total ve bireysel rumen uçucu yağasitleri, asetat:propionat oranı ve rumen amonyak konsantrasyonu arasında farklılıktespit edilmemiştir. Gübre kıvam skoru ve dışkı fitik asit konsantrasyonu muamelelerdenetkilenmemiştir. Bu çalışmada, orta-geç laktasyon dönemindeki süt ineklerininIXbeslenmesinde farklı rumen tamponlayıcıların kullanılmasının kuru madde tüketimi,yemden yararlanma, süt verimi, süt kompozisyonu ve rumen fermantasyonparametrelerini etkilemediği sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Rumen tamponlayıcı, kalkerleşmiş deniz algi, sodyum bikarbonat,magnezyum oksit, rumen pH, asidozis, süt verimi, süt kompozisyonu.
dc.description.abstractSUMMARYEffects of Different Rumen Buffers on Milk Yield, Milk Composition, RumenFermentation and Phytic Acid Concentration in Manure in Dairy CowsThe effects of different rumen buffers on milk yield, composition, ruminalfermentation characteristics, digestibility coefficients, and phytic acid concentration inmanure were examined in twelve Holstein dairy cows (193±67 days in milk), four withruminal cannulas, fed a total mixed ration ad libitum in a 4 x 4 Latin square design. Thediet consisted of concentrate in pelleted form, corn silage and alfalfa hay (50% DMbasis, forage to concentrate ratio) and different buffer application: 1) control, 2)200g/head/day sodium bicarbonate, 3) 150g sodium bicarbonate + 50g magnesiumoxide/head/day, and 4)100g calcareous marine algae/head/day. Ruminal pH wasmeasured continuously every 1 minute over 72 hours for each period using anindwelling system. Rumen fluid samples were obtained 6 times during the first day ofeach period. Total trach nutrient digestibilities (DM, OM, CP, and NDF) weredetermined using 120-h indigestible NDF as an internal marker. Six fecal grab sampleswere collected from each cow at 8-h intervals covering 4-h clock period over 3consecutive days during each period. The degradation of DM, OM, NDF, and starch wasestimated using nylon bags suspended in the rumen for 2, 4, 8, 12, 24, 48, and 120 h.Feed and orts were sampled during the first 3 days in each period and composited. Feedintake, milk yield, and milk composition were not influenced by treatments. Use ofdifferent buffers in the diet did not affect whole-tract apparent digestibilities of DM,OM, CP, and NDF. Ruminal degradabilities of DM, OM, NDF, and starch were notaffected by treatments. The mean rumen pH and the time spent below pH 5,80 weresignificantly affected by sodium bicarbonate addition (P<0,0001). Treatment had noeffect on total and individual rumen volatile fatty acids, acetate: propionate ratio andrumen ammonia concentration. Manure consistency score and phytic acid concentrationin the feces were not affected by treatments. We concluded that using different rumenXIbuffers in the diet of mid-late lactation dairy cows did not influence dry matter intake,feed efficiency, milk yield, milk composition and rumen fermentation parameters.Key Words: Rumen buffer, calcareous marine algea, sodium bicarbonate, magnesiumoxide, rumen pH, acidosis, milk yield, milk composition.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleFarklı rumen tamponlayıcılarının süt ineklerinde süt verimi, kompozisyonu, rumen fermantasyonu ve dışkıdaki fitik asit konsantrasyonu üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of different rumen buffers on rumen fermentation, phytic acid concentration in the manure, milk yield and milk composition in dairy COWS
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-01-09
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmDairy cows
dc.subject.ytmCows
dc.subject.ytmMilk
dc.subject.ytmMilk yield
dc.subject.ytmVeterinary medicine
dc.subject.ytmHydrogen-ion concentration
dc.subject.ytmAcidosis
dc.subject.ytmRumen
dc.subject.ytmMagnesium oxide
dc.subject.ytmSodium bicarbonate
dc.identifier.yokid10189800
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid506800
dc.description.pages168
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess