Show simple item record

dc.contributor.advisorBaşoğlu, Fikri
dc.contributor.authorUslu, Şenel
dc.date.accessioned2021-05-08T11:55:23Z
dc.date.available2021-05-08T11:55:23Z
dc.date.submitted1987
dc.date.issued2021-03-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/693193
dc.description.abstract6. ÖZET Dondurulmuş meyve ve sebze tüketimi gelişmiş ülkelerde gittikçe artmaktadır. Ülkemizde yetiştirilen meyve ve sebzeler bunların dondurularak satılabilmesine olanak vererek miktarda dır Birkaç yıl öncesine kadar sadece deneme amacıyla işlenen ve yurdumuzda bol miktarda bulunan bir çok ürün bugün ihraç, e- d ilmek üzere dondurulmaktadır.Kısa ve uzun dönemde Türkiye'nin yurt dışına dondurulmuş satabileceği meyve ve sebze çeşitlerinin belirlenmesi ve planlı bir şekilde dış pazarların genişletilme si ile yaklaşık %25-30 u tüketilmeden bozulan taze meyve ve sebzelerin dış ülkelere satılması mümkündür. Araştırmanın amacı, derin dondurma yöntemi ile sebze ve meyve muhafaza eden işletmelerin teknolojik düzeyi, uyguladıklara yöntemler ve karşılaştıkları sorunların belirlenmesidir. Araştırma İstanbul- ve Bursa illerindeki işletmeleri kapsamaktadır. Bursa' da dört, İstanbul'da bir tesiste gözlem ve inceleme yapılmıştır. Araştırma sonunda Bursa bölgesindeki bir işletmede akış kan yatak dondurucu bulunduğu, diğer işletmelerde oda tipi dondurucular kullanıldığı saptanmıştır. Ön işlem için gerekli araçlar ise her işletmede farklıdır.Faka t kullanılan yöntem ve işlem basamakları işletmelerde temel olarak birbirinin aynıdır. Saptanan sorunların başında, işlemeye uygun, tek tip ve ye ter miktarda hammadde bulunması gelmektedir. Bunun dışında bazı işletmelerin yer, kapasite ve teknoloji seçimindeki aksaklıkları diğer sorunları oluşturmaktadır.-66- Araştırma sonunda sözleşmeli ve kontrollü ekim yapılma sı, hasat zamanlarının iyi saptanması, fizibilite çalışmalarının daha dikkatli yapılması, üretici ve işletmecilerin konu ile ilgili olarak eğitilmeleri önerilmiştir.
dc.description.abstract7. SUMMARY The consumption of frozen fruit and vegetable in the deve loped countries has gradually increased. The amount of fruits and vegetables grown in our country is of enough capasity ta be - a exported as frozen form. Inspite of the fact that alotof products available in large amount in our country could be exported with the aim of only ex periment a few year ago, these ones are able to be exported as frozen form today. It is possible for Turkey to export frozen fruits and vege tables both determining the kinds of these and widening the fore ign markets volume in planned way because % 25-30 of fresh fruits and vegetables have become putrid withast being consumed. The aim of research is to find out the problems arising from technological level, the methods put in to practice and un avoid able obstacles of the organizations where fruits and vegetables are kept with the 'method of deep freezing system. The research compries the organizations available in Istanbul and in Bursa. Observation and scientific study realized at four organizations in Bursa at only one organization in Istanbul. As a result of the research, it was observed that fluid fre« zing bearing is available at only one organization but other ones make use of room type freezing in Bursa region. Required equipment for initial working are different at evei organization but no difference fundamentaly fromm the point of view of methods and working stepa(.The difficulty of having raw ma terial which is of same type, required sufficiency and suitable-68- for working comes a head. As a second suitable area,capasity and obstacles deriving from having the most suitable technology rela ting to organizations constitute the other problems. As a result of the research it has been proposed that it is essential to make sow a seed under ; the controll in accordance with agreement, and to determine haruest time and to realize fizi bilite process more carefully, and to train producers and business men with in the frome work of the subject.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleBursa ve İstanbul illerinde derin dondurma yöntemi ile sebze ve meyve muhafaza eden tesislerin uyguladığı yöntemler ve sorunları
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-03-05
dc.contributor.departmentTarım Ürünleri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid1857
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid1857
dc.description.pages73
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess