Soya yağında oksidasyonu kolaylaştıran ve geciktiren maddelerin tayini
dc.contributor.author | Arat, N.Şule | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:55:12Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:55:12Z | |
dc.date.submitted | 1988 | |
dc.date.issued | 2021-04-13 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/693142 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışmada doymamış yağ asitleri bileşimi yüksek olma sı sebebiyle insanlar için önemli besin maddesi olan soya yağı nın, yapısındaki çift bağların çok kolay oksitlenmeleri sonucun da bozulmasının hızlandığı görülmüştür. Soya yağında doğal olarak bulunan tokoferolun tayini yapılarak oksidasyonu hızlandırıcı çeşitli faktörler altında bile oksidasyonu geciktirerek antioksidan özelliği gösterdiği saptanmıştır. Aynı zamanda çeşitli sebeplerle yağ bileşimine giren bakır ve demir gibi ağır metallerin tayinleri yapılmış ve yağların oksidasyonunu arttırıcı etkileri gösterilmiştir. Özellikle ağır metallerin prooksidan etkisini azaltmak için yağa ilave edilen sitrik asitin siner j ist etkisi doğrulanmış tır. | |
dc.description.abstract | C5 SUMMARY In this study it is observed that the decomposition of soy been oil which is an important nutrient for people due to its high composition of unsaturated fatty acids, has been accelerated as a result of very easy oxidation of the double bonds which it contains. In has been determined that tocopherol found naturally in soy oil has the property of antic.^eidation by retarding the oxidation even under various factors accelerating the oxidation, At the same time heavy metals such as cupper and iron have been determined, and their effects on the increase of oil oxidation have been pointed out especially the synergist effect of sitric acid added to the oil to decrease the prooxidant effect of the heavy metals has been confirmed. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Soya yağında oksidasyonu kolaylaştıran ve geciktiren maddelerin tayini | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-04-13 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 6607 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 6607 | |
dc.description.pages | 94 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |