Show simple item record

dc.contributor.advisorKurdal, Ekrem
dc.contributor.authorUylaşer, Vildan
dc.date.accessioned2021-05-08T11:55:08Z
dc.date.available2021-05-08T11:55:08Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/693121
dc.description.abstractBu çalışmada, direkt (B firması) ve indirekt (A, C firmaları) yöntemle işlenmiş UHT sütlerin depolanmaları sırasında bileşimlerinde meydana gelen kimyasal ve mikrobiyolojik değişimler araştırılmıştır. Bu amaçla, üç farklı firmaya ait UHT süt örnekleri, iki değişik sıcaklıkta depolanmış ve bu sütlerde çeşitli kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılarak, ortaya çıkan değimlerin derecesi ve bunların sütün besin de ğeri ve tüketilebiliri! ği ile depolama sıcaklığı ve süresi arasındaki ilişkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, oda sıcaklığında depo lanan tüm süt örneklerinde as itlik, süreyle birlikte belirli bir artış göstermiş} pH ise buna bağlı olarak azalmıştır. Oda sıcaklığıyla karşı laştırıldığında buzdolabı koşullarının as itlik artışı üzerine etkisi az olmuştur. Oda sıcaklığı ve buzdolabı koşullarında depolanan tüm örneklerde kurumadde, protein, süt şekeri oranları azalma göstermiştir ve bu azal ma oda sıcaklığında, buzdolabı koşullarına göre daha fazla olmuştur. Örneklerin kül raiktarlarındaki değişim, her iki depolama şeklinde de çok az bir azalma gösterirken, bu azalışın önemsiz, hatta ihmal edi lebilir düzeyde (LSD #l) olduğu gözlenmiştir. UHT süt örneklerinin, süt yağı miktarları ve mikrobiyolojik içe riklerinde ise depolama şekli ve süresine bağlı olarak her hangi bir değişim meydana gelmemiştir. Araştırmada, UHT sütlerin depolama sürelerini belirleyen faktör lerden en önemlisinin sıcaklık olduğu ve yüksek sıcaklıkların ürünün kalitesini olumsuz yönde etkilediği, ayrıoa depolama süresini kısalt tığı sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleDeğişik saklama koşullarındaki sterilize sütlerin kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolleri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarım Ürünleri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid5544
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid5544
dc.description.pages66
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess