Show simple item record

dc.contributor.advisorOkuyan, M. Rifat
dc.contributor.authorSariçiçek, B.Zehra
dc.date.accessioned2021-05-08T11:55:05Z
dc.date.available2021-05-08T11:55:05Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2021-04-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/693109
dc.description.abstract-5?- ÖZET Araştırmanın anacı, doğal buğday samanı ile üre, KH ve I.'aOH uygu lanmış buğday samanlarının yea değerlerini ve söz konusu samanların süt inek lerinde süt verini ve bileşimine etkilerini saptamaktır. Boğal sanan ile üre, i;iiq ve îlaOK uygulanmış sananların sindirilme dereceleri 2-3 yaşlı kastre edil miş kalya ırkı koçlar ile Ida sik sindirin denemesi yöntemiyle saptanmıştır, i-er deneme 7 gün alıştırma, 8 gün ön dönen ve 10 gün de esas dör.-n olmak üze re 25 gün sürmüş jür. Doğal saman ile üre, I.'K^ ve NaûH.uygulanmış samanların organik mad deler, ham pro ':. cin, ham yağ, ham sellüloz, li-siz öz maddeler ve ham kül içerik lerinin kuru maddede, sırasıyla, ^ 92.33, 2.75, 1.25, 50.54, 37.79, 7.67; <. 91.72, S. 95, 1.42, 41.11, 40.24, 3.22; % 92.22, 6.99, 1.28, 42.52, 41.43, 7.73; £ 85.66, 3.23, 1.25, 41.37, 39.26 ve 14.34 olduğu saptanmıştır. Doğal saman ile üre, ÎCH ve llaOii uygulanmış samanların kuru madde, organik maddeler, hara protein, hem yağ, ham sellüloz ve N-siz öz maddelerin sindirilme dereceleri, sırasıyla, ;: 50.47, 52.44, 10.60, 38. 83, 55.57, 51.75; % 64.64, 67.68, 57.93, 45.37, 74«49, 63.47; % 61.76, 63.69, 56.27, 41.01, 68.66, 60.56; £ 64.85, 69.49, 41.77, 52.89, 77.14 ve 64.19 olarak saptanmıştır. Sindirilebilir kuru madde, organik maddeler, ham protein, ham yağ, he.m sellüloz ve N-siz öz maddeler içeriği kuru maddede olmak üzere, sırasıyla, £ 47.47, 43.42, 0.29, 0.49, 28.08, 19.56; % 64.34, 61.99, 5.19, 0.64, 30.62, 25.54; % 61.76, 58.74, 3.93, 0.52, 29.19, 25.09; % 64.84, 59.53, 1.37, 0.66, 32.30, 25.20; enerji değerleri ise kuru maddede, sırasıyla, 1^.535, 38*43-, 34.32 ve 35. Tl k£ olarak saptanmıştır. 2u sonuçlara göre samana üre, KH ve I.'aOH uygulamanın, samanın yem değerini arttırdığı söylenebilir. Yemleme denemesi 4^4 latin-kare deneme deseni ile 2-6 yaşlı 4 Hols- tein ırkı inek kullanılarak yapılmıştır. Bu denemede doğal, üre, KH ve KaOH uygulanmış buğday samanları ile-59- y enlenen ineklerin günlük ortalama kesif yem ve saman tüketimleri, sırasıyla, 6.093±PoÖ30, 7.353+1.664, 6.723+0.9Ö3, 6.967+0.583 kg; S.738±0.494, 12.3331 0.172, 11. 535+0. 31ö ve 10. 934+0.: 271 kg olarak saptanmıştır. Eoğal, üre, IIH^ ve IlaOH uygulanmış samanlarla yemlenen ineklerin günlük ortalama süt verimleri ve % 4 ya^a göre düzeltilmiş süt verimleri, sı rasıyla, 11.965+1.580, 14.619+3. 360, I3.336+I.978, 13.050+1.139 kg; 12.265± 1.317, 15.949+3.232, 13.900+1.053 ve I4.Ö64+I.I5I kg olarak belirlenmiştir. Doğal, üre, ÎÎHa ve IlaOH uygulanmış samanlarla yemlenen ineklerin süt- 1 erindeki kuru madde, yağ, protein, laktoz ve kül oranları, sırasıyla, % 12.790+0.330, 13. 465+0. G66, 13. 379+0. 5ö2, 13.386+0.466; % 4.113+0. 32Ö, 4.730+O.24S, 4.350+0.423, 4.50?+C.146; % 3.45C+0.127, 4.034+0.161, 3. 867+0. 132, 3.572+0.163; fo 4.4.67+0. 220, 4.072+0.440, 4.493+O.O24, 4.630+0. 149; % 0.692+ 0.032, O.693+O.O42, 0.6o-q+0.043 ve 0.693±0.037 olarak saptanmıştır. Bu sonuçlara göre, sanana üre uygulama, ineklerin kesif ve kaba yem tüketimleri ile süt verini ve sütün bileşimini olumlu yönde etkilemiştir.
dc.description.abstract-60- STJKMARY The aim of the research was to investigate the feed valve of -untrea ted and urea, UK0 and Ha OH treated wheat straws and their effect on milk yield and composition in dairy cattle. Averse digestibility of untreated and urea, 1!H` and KaGH treated straw were determined v;ith metabolism trials by using 2-3 years old castrated îlalya rams. Each trial consisted of 7 days transition period, Sdays preliminary period and 10 dcys main period as totally 25 days in each stage of the study. Average organic matters, crv.de protein, crude fat, cnide fiber, nit rogen free e:-: tree t matters,- crv.de ash content in dry matter for untreated and urea, KH and HaOK treated straps were dr.tcrmined as, 92.33, 2.75, 1.25, 50.54, 37.79, 7,67 '.>, 91.72, 3.95, 1.42, 41. 11, 40.24, 3.23 flj 92.22, 6.99, 1.23, 42.52, 41.43, 7.73 U 35.66, 3. 23, 1.25, 41.37, 39.26 and 14.34 £ respectively. Average apparent digestibility of dry matter, organic matters, cru de protein, crude fat, crv.de fiber and nitrogen free extract matters for untreated 'and urea, UH0 and `JaCH treated straws were 50.47, 52.44, 10.60, 33.33, 55.57, 51.75 U 64.64, 67.63, 57.93, 45.37, 74.49, 63.47 U 61.76, 63.69, 56.27, 41.01, 68.66, 60.56^; 64.85, 69.49, 41.77, 52.39, 77.14 and. 64.I9 % respectively. Digestible dry matter, organic matters, crude protein, crude fat, crude fiber, nitrogen free extract matters in dry matter were determined as, 47.47, 43.42, 0.29, O.49, 23.03, 19.56 JS; 64.34, 61.99, 5.19, 0.64, 30. 62, 25.54 %i 61.76, 53.74, 3.93, 0.52, 29.19, 25.09 %; 64.84, 59.53, 1.37, 0.66, 32.30, 25.20; energy values in dry matter were found as.1,9*53, 33-43, J4.-32 and 35.77 starch value for untreated and urea, KH and KaOK treated straws respectively. İh respect to these results, It is possible to say that treatment of straw with urea, `K_ and NaOH increased the feed value of straw. 3 Feeding trials were established by 4x4 latin-square experimental-61- design using 4 Holstein cows, aged 2 to 6 years old. In tills trial average daily concentrate feed mixture and straw con sumption ox cows fed with untreated and urea, KK and I'aOH treated straws were determined as, 6.093+0.330, 7.353+1.664, 6.723+0.9*33, 6.967+0.503 kg; 0.73^0.494,- 12, 333*0.172, 11..535+0.313 and 10.934+0.271 kg respectively. Average daily nil!-: yields and fj 4 ^a^ corrected milk yields of cows fed with untreated and urea, IAi and l.aCIi treated straws were foitnd as, 11.965 ^1.500, 14.619+3.360, 13.336*1.973, 13.350+1.139 kL.; 12.265+1.317, 15.949+ 3.232, 13.90Qtl.G53 and I4.064+I.I5I kg respectively. Average, dry natter, fat, protein, lactose 'and ash content cf milk of the cows fed with untreated and urea, iiK_ and ICaOH treated straw were found as, 12.790+0.330, 13.465+0.366, 13.379±0.5S2, 13.336+0.466 £; 4.113+0.32-3, 4.733+O.243, 4.350+0.423, 4.506+0. 146 %; 3.450+0.127, 4.034+0.161, 3.867+0.132, 3.572+0.163 £; 4.437+0.220, 4.O72+O.44O, 4.493+O.O24, 4.630+0.149^; 0.692+ 0.032, 0.693+0. 042, O.60O+O.O4S and 0.693+0.037 % respectively. `According to these results, urea treated` 0, straw positively effected the roughage and concentrate feed consumption milk jd-eld and composition of the cows.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleÜre, sodyum hidroksit ve amonyak ile muamele edilmiş şamanın süt sığırlarında süt verimine ve bileşimine etkisi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2021-04-05
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmZootechnics
dc.identifier.yokid6065
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid6065
dc.description.pages78
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess