Show simple item record

dc.contributor.advisorArıcı, İsmet
dc.contributor.authorBaşural, Sezai
dc.date.accessioned2021-05-08T11:55:05Z
dc.date.available2021-05-08T11:55:05Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2021-04-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/693107
dc.description.abstract6. ÖZET Çalışma, Ankara ili iklim koşullarında yumurta üretimime yönelik kafesli kümes sistemlerinde dikkate alınması gerekli özelliklerin ortaya konmasi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Projelemede gerekli veriler Ankara ili iklim değerleri olup, fizibilite ve projenin ekonaomik değerlendirmesinde kullanılan değerler yapılan, piyasa araştırması sonucunda elde edilmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir 1. İşletme ve kümes yerinin seçimi iş randımanını ve yapının verimini aksatmayacak şekilde yapılmalıdır. 2. Kafes tavukçuluğu yapılacak kümesin boyutları üretim ka pasitesine, kafeslerin tipine, bayutuna ve kümes içerisindeki yerleşim şekline bağlıdır. 3. iş gücünden tasarruf sağlamak amacıyla tam otomatik ka fesler seçilip, beyutları (37,5-50) x 45 x 45 ©lan kafeslerse 5 adet tavuk barındırılmalıdır. Ayrıca barındırılan tavuk sayısı nın en fazla ©Iduğu dikey tip kafesler seçilmeli ve kümes alanın dan en iyi şekilde yararlanılabilmesi için kafesler kümes boyun ca yerleştirilmelidir. Kafesler arasındaki servis yalu 90 cm'dea az yapılmamalı ve kafeslerin sonunda en az 1,50 ra'lik bir boşluk bırakılmalıdır. Isı ve »em dengesi açısından en uygun kümes ge nişliği 8-12 m arasındadır. 4. Kümeslerde temel genişliği zeminin durumuna ve kullanı lacak yapı malzemesine göre, derinliği ise bölgenin dan derinli ğine göre ayarlanmalıdır. Ankara ili için temel genişliği 50 cm, derinliği ise 100 cm alınması yeterli alup, sömel yapılması ya pının yüklere karşı direncini artıracaktır. Kümes tabanı kalay-78- temizleaebilmesi re tavukları» sağlığı gözö»ü»de bulundurularak beta» yapılmalıdır. 5. A»kara ili kaşulları»da yapılacak «lam büyütme kümesimin duvarlarıada ısı »em dengesini» sağlanabilmesi amacıyla, duvar larda ısı iletim katsayısı düşük »la» yuteag tuğlamı» kullanıl ması ve ayrıca yapıla» ısı ve »e» dengesi hesapları sanucuna gö re yalıtımın gerçekleştirilmesi gerekaektedir. Büyütme kümesin de barınacak civcivleri» çevre istekleri farklı alduğuadaa kümes hacmi azaltılmalıdır. Bu »edemle yumurta kümesini» duyar yüksek liği 2,70 m, büyütme kümesimi» duvar yüksekliği ise 2,4-0 m alla mış tır, 6. Isı gereksiniminim fazla ©İması medeniyle büyütme küme- siade tavan yapımıma gidilmiş, yalıtım ise tavamda gerçekleşti rilmiştir. Yumurta kümesi»de çatıda yapılacak yalıtım yeterli almaktadır. Ekanamik alması açışımda» çelik çatı sistemi seçil melidir. 7. Büyütme kümesimde pe»cere alamı tabam alanını» 1/20' si, yumurta kümesinde ise 1/12. si alınması yeterlidir. 8. Kapıların ahşapta» yapılması öngörülmüş ©lup, genişliği 100 cm, yüksekliği ise 200 c» alınmıştır. Büyütme kümesinin ser vis kapısı 2,10 x 2,40 » boyutlarında yapılması yeterli almakta dır. 9. Kafesli kümes sistemlerinde d©ğal havalandırmamın yanın da mutlaka yapay havalandırma sisteminim de bulunması gerekmekte dir. Yapay havalandırma sistemimin en uygunu emici sistem «lup, fan kapasitesi yapıla»' hesaplar eanucunda belirlenmiş, kümesin uzun ekseni bayunca eşit aralıklarla dağıtılmıştır.-79- 10. Aydınlatma preğramı bölgenin n«rmsl gUn uzunluğu dikkate alınarak yapılmış, ışık süresini» başlangıçtan yumurta verimine kadar periyodik alarak assai tılması öngörülmüştür. Aydınlatmada kullanılacak ampuller değişik yüksekliklerde asılıp, tüm kümes içerisine dağıtılması gerekir. 11. Kümes içi mekanizasyan, kapasitenin büyük elması nede niyle alanaklar ölçüsünde etomatik yapılması öngörülmüştür. Yem leme ve sulama sistenlerin.de hayvanların yaşları gözönünde tutul malıdır. Gübre temizliği tam e tona tik elarak gerçekleş ti ri İne si planlanmıştır. 12. İşletmeni» ekansmik durumunu ©rtaya kaymak amacıyla, piyasa araştırması senucu elde edilen veriler değrultusunda, p- rajenin ekaa«mik değerlendirilmesinin yapılması daha yararlı.- lacağı sanucuna varılmıştır. Bu amaçla ekenamik değerlendirmede ele alınması gerekli faktörler belirlenmiştir.
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKafesli kümes sistemlerinin tasarımı üzerine bir inceleme
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-04-13
dc.contributor.departmentKültürteknik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAnimal husbandry
dc.subject.ytmChickens
dc.subject.ytmPoultry housing systems
dc.identifier.yokid6603
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid6603
dc.description.pages111
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess