dc.description.abstract | Bu çalışmada Samsun il merkezinden belirli zaman aralıklarında salın alınan örnekler üzerinde çalışılmıştır. Bu kapsam da 8'er pulbiber ve ceviz, 3 fındık, 6 Antep fıstığı, 6 yerfıstığı, 1 susam, 1 tahin olmak üzere toplam 33 örnek incelemeye alınmıştır. Bu örnekler genel bileşenler ve aflatoksinlcr yönünden test edilmiştir. Örneklerin nem içeriği; pulbiber'de %18.81-20.49, ceviz'de %3.24-3.77, fındık'la %1.8-2.53, Antep fıstığın'da %2.19-3.12, yerfıstığın'da %2.47-7.29, susam'da %4.95, tahin'de %1.19 olarak bulunmuştur. Kül miktarı; pulbiber'de %12.14-23.88, ceviz'de % 1.72-2.00, fındık'la % 1.47-2.58, Antep fıstığı'nda %3.60-4.60, yerfıstığı'nda %1.63-2.68, susam'da %3.01, tahin'de %3.53 tür. Bu örneklerden pulbiber'de %8.85 ve %12.73, ceviz'de %13.75-21.30, fındık'ta %1 5.3.4- 16.38, Antep fıstığı'nda %17.34-20.46, yerfıstığı'nda %22.93-26.34, susam'da %>27.48, tahin'de %'28.64 protein bulunmuştur. Yağ içerikleri aynı sıraya göre; % 10.57 ve %? 14.56, %58. 18-67.66, %60. 19-69.32, %45.48- 62.53, %39.33-48.23, %69.34, %64.91 olarak belirlenmiştir. Araştırmanın asıl amacı olan aflatoksin analizi 33 örneklen 9'unda olumlu sonuç vermiştir. 8 pulbiber örneğinin tamamında aflatoksin Bj 4.46-24.25 //g/kg arasında pozitif sonuç verirken, bir yerfıstığı örneğinde ise aflatoksin Bj 183.19 //g/kg B, ve 58.62//g/kg olarak saplanmıştır. Söz konusu besin maddelerinde aflatoksinc rastlama sıklığının çok düşük düzeyde olması halk sağlığı ve ülke ekonomisi açısından son derece sevindiricidir. Ancak pulbiber için aynı iyimserliği belirtmek olanaksızdır. ANAHTAR KELİMELER: Aflatoksin Bp Aflatoksin B2, Aflatoksin Gp Aflatoksin G2,pulbiber, Antep fıstığı, yerfıstığı, ceviz, fındık, susam, tahin | |
dc.description.abstract | In this research ii has been worked on some food samples bought from Samsun city at different times. For this purpose 8 crushed red pepper, 8 walnut, 3 nut, 6 pistachio, 6 peanut, 1 sesame and 1 sesame oil samples have been examined. These samples were analysed for general components and anatoxins. The moisture content of the samples have been 18.81-20.49 % at crushed red pepper; 3.24- 3.77 % at walnut; 1.8-2.53 % at nut; 2.19-3.12 % at pistachio; 2.47-7.29 % at peanut; 4.95 % at sesame and 1.19 % at sesame oil. The ash amounts have been 12.14-23.88 % at crushed red pepper; 1.72-2.00 % at walnut; 1.47-2.58 % at nut; 3.60-4.60 % at pistachio; 1.63-2.38 % at peanut; 3.01 % at sesame and 3.53 % at sesame oil. Protein amounts of samples have been found as 8.85-12.73 % at crushed red pepper; 13.75- 21.30 % at walnut; 15.34-16.38 % at nut; 17.34-20.46 % at pistachio; 22.93-26.34 % at peanut; 27.48- % at sesame and 28.64 % at sesame oil. The oil content of samples have been determined as 10.57-14.56 % ; 58.18-67.66 % ; 60.19- 69.32 % ; 45.48-62.53 % ; 39.33-48.23 % ; 69.34 `/,. and 64.91 % respectively. The anatoxin analyses which was the main aim of the research have given positive results at 9 of the 33 samples. The whole 8 crushed red pepper samples have been positive for anatoxin Bj with the amounts between 4.46-24.25 /ig/kg and ] pistachio sample has been positive for anatoxin Bj with 183.19 /^g/kg and anatoxin B, with 58.62 /ig/kg. The low amounts of anatoxin at the samples have been plesanl for public health and country's economics but for crushed red pepper saying the same optimism might not been possible. KEY WORDS: Anatoxin B., anatoxin B2, anatoxin G., anatoxin G,, crushed red Pepper, pistachio, peanut, walnut, nut, sesame, sesame oil. | en_US |