Show simple item record

dc.contributor.advisorTürkben, Cihat
dc.contributor.authorDestici, Aysin
dc.date.accessioned2021-05-08T11:52:55Z
dc.date.available2021-05-08T11:52:55Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2021-01-15
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/692544
dc.description.abstractöz Sofralık üzümlerin hasattan sonra depolanmaları esnasında meydana gelen bozulmayı azaltmak ve pazara daha uzun süre kaliteli ürün sunabilmek için, farklı örtü materyalleri (45 u. PE, 30u, PP ve 35 U. PVC) ve asetaldehit (AA) buharı uygulamaları denenmiştir. Hasat edilen, Müşküle ve Alphonse Lavallee üzüm çeşitlerine kuru buzla buhar haline getirilen asetaldehit (AA) 0(kontrol), 5, 10, 15 dakikalık sürelerle uygulanmıştır. Müşküle üzüm çeşidi 4 ay, Alphonse Lavallee üzüm çeşidi 2 ay 0+l°C'de depolanmışlardır. Asetaldehit uygulamaları ile PVC örtü materyali kombinasyonu her iki üzüm çeşidinde de ürün çürüme oranını azaltması açısından en iyi sonucu vermiştir. Çürüme oranını azaltması açısından örtü materyallerinin sıralaması PVC, PP ve PE olarak belirlenmiştir. Ayrıca asetaldehit(AA)'nın üzümlerde bıraktığı kalıntı miktarı insan sağlığını tehdit edici sınırın altında bulunmuştur.
dc.description.abstract11 ABSTRACT Different covering materials (45u. PE, 30jx PP ve 35p. PVC) and acetaldehyde (AA) vapour applications were tested on table grapes to decrease decays after harvest and during storage as well as to present a high quality product to market for a longer time. After vapourizing in dry ice, acetaldehyde was applied for 0(control), 5, 10, 15 minutes to grape cvs. Müşküle and Alphonse Lavallee. Then grape cultivars Müşküle and Alphonse Lavallee were stored for 4 months and '2 months, respectively at 0±1°C. Combination of acetaldehyde and 35{j.-PVC covering material gave the best result with respect to decay ratio for both cultivars. The order of the covering materials, in view of decreasing the decay ratio, is determined as PVC, PP and PE. Moreover, the amount of acetaldehyde residue found in grapes was blow the danger limits for human health.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleMüşküle ve alphonse lavallee üzüm çeşitlerinin modifiye atmosferde muhafazası üzerinde asetaldehit uygulamalarının etkisi
dc.title.alternativeThe Effect of acetaldehyde applications on modified atmosphere (MA) storage of grape cvs. müşküle and alphonse lavallee
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-01-15
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAcetaldehyde
dc.subject.ytmHorticultural crops
dc.subject.ytmGrape
dc.subject.ytmStorage
dc.identifier.yokid67637
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid67637
dc.description.pages109
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess