Gluten esaslı biyobozunur blendlerin hazırlanması ve karakterizasyonu
dc.contributor.advisor | Yıldırım, Hüseyin | |
dc.contributor.author | Açikgöz, Dila | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:52:09Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:52:09Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/692309 | |
dc.description.abstract | Sentetik ve petrol esaslı malzemeler yerine yenilenebilir ve doğal kaynaklardan elde edilen, çevre dostu ürünlerin kullanımına yönelik çalışmalar son yılların en önemli araştırma konuları arasında yer almakta. Ülkemizde yüksek miktarlarda üretilen tarım ürünlerinin meydana getirdiği tarımsal atıklar, yüksek katma değerli, çeşitli ürünlerin üretilmesi için yenilenebilir ham madde olarak kullanılabilir. Bu şekilde, hem ekonomik değeri olmayan bu atıklardan biyobozunur ürünler elde edilmesi, hem de bu atıkların yok edilmesinin yarattığı sıkıntının giderilmesi mümkün olacaktır.Gluten, buğday nişastası üretiminde ortaya çıkan protein esaslı bir yan üründür. Yüksek molekül ağırlığı, yaygın apolar karakteri ve fraksiyonlarının çeşitliliği en önemli özellikleri arasındadır. Gluten esaslı filmler homojenlikleri, saydamlıkları, mekanik ve yüksek su dayanımları nedeniyle birçok uygulamada kullanılabilirler. Bu tez çalışmasında, petrol esaslı bir polimer olan alçak yoğunluklu polietilenin doğal bir polimer olan glutenle, l/d oranı 24 olan, aynı yöne dönen vidaya sahip, çift vidalı ekstrüderde hazırlanan blendlerinden filmler elde edildi. AYPE/Gluten filmlerinin mekanik özellikleri gerilme-gevşeme testleriyle, termal özellikleri diferansiyel taramalı kalorimetreyle ve termal gravimetrik analizleriyle belirlendi. Morfolojik özellikleri ise taramalı elektron mikroskobu ile incelendi. Doğal bir polimer olan glutenin AYPE matrise kattığı biyobozunma davranışı, su absorbsiyon ve mikroorganizma dayanım testleri ile belirlendi. AYPE/Gluten filmlerinin mikroorganizma dayanımları ekmek küfü olan Aspergillus Niger varlığında tespit edildi. | |
dc.description.abstract | In recent years, the research topics about using renewable and natural resources, instead of synthetic and petroleum-based materials, have gained a considerable popularity. As a country with large scale agricultural production, each year Turkey produces big quantities of agricultural waste, which can be used as renewable raw materials for manufacturing variety of products with added value. Use of agricultural waste to produce biodegradable products creates an economic value for this otherwise worthless agricultural waste, as well as generating an alternative, more cost effective disposal process.Gluten is a protein based side product of wheat starch production process. The prominent features of gluten are its high molecular weight, common apolar character, and the variety of its fractions. Gluten based films can be used in many applications due to their high water resistance, homogeneity, transparency, and mechanical strength properties.In this paper, a blend of low density polyethylene, a petroleum-based polymer, and gluten, a natural polymer, has been prepared by extrusion method. The current extruder has twin screw and l/d ratio is 24. Then, with the same extruder, films from the blend have been produced. The mechanical properties of these films have been determined by tensile tests; thermal properties have been determined by differential scanning calorimetry and thermal gravimetric analysis; and morphologic properties have been determined by a scanning electron microscope. Also, biodegradability has been specified by water absorption and fungi resistance tests. The resistance of microorganism of the films have been identified in the existence of Aspergillus Niger, a bread mould. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Polimer Bilim ve Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Polymer Science and Technology | en_US |
dc.title | Gluten esaslı biyobozunur blendlerin hazırlanması ve karakterizasyonu | |
dc.title.alternative | Preparation and charactarization of gluten based biodegradable blends | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Polimer Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10047961 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YALOVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 374738 | |
dc.description.pages | 121 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |