Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzgümüş, Ahmet
dc.contributor.authorGöksoy, Aygül
dc.date.accessioned2021-05-08T11:51:26Z
dc.date.available2021-05-08T11:51:26Z
dc.date.submitted2002
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/692044
dc.description.abstractoz Bu araştırma, Bursa ekolojik koşullarında yetiştirilen Marmara-86 ekmeklik buğday çeşidinde yapraktan uygulanan farklı konsantrasyonlardaki ürenin tane verimi ve tanelerinin protein içeriği üzerine etkilerini araştırmak amacıyla 2000/2001 sezonunda Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yürütülmüştür. Tarla denemesinde, ürenin 6 farklı konsantrasyondaki çözeltileri (%0, %0.5, %1, %2, %4 ve %8),sapa kalkma ve başaklanma başlangıcında olmak üzere iki kez yapraktan uygulanmıştır. Deneme 4 tekrarlamalı Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre tertiplenmiştir. Yapraktan uygulanan üre buğdayın tane verimini ve tanede protein içeriğini istatistiksel olarak önemli düzeyde (sırasıyla p<0.05 ve p<0.01) artırmıştır. Verim komponentleri üzerine yapraktan uygulanan ürenin etkisi istatistiksel olarak önemsiz olmuştur. Anahtar Kelimeler : Buğday, üre, yapraktan gübreleme, verim öğeleri, protein içeriği.
dc.description.abstractEffects of Different Concentrations of Foliar Applied Urea on the Grain Yield and Grain Protein Content of Bread Wheat cv. Marmara-86 ABSTRACT This research was carried out to determine the effects of different concentrations of foliar applied urea on the grain yield and grain protein content of the bread wheat cv. Marmara-86 under ecological conditions of Bursa in 2000/2001 at the Agricultural Research and Application Center of Agricultural Faculty, Uludağ University. In the field experiment, urea solution at six different concentrations (0%,0.5%,2%, 4% and 8%) were applied as a foliar spray during the stem elongation and at the beginning of heading period. The trial was set up in the randomized complete block design with four replications. The results indicated that foliar applied urea increased the grain yield and protein content of grains statistically significant (respectively, p<0.05 and p<0.01). There were no significant effects of foliar applied urea on the yield components. Key Words : Wheat, urea, foliar fertilization, yield components, protein content.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYapraktan uygulanan farklı konsantrasyonlardaki ürenin Marmara-86 çeşidi ekmeklik buğdayın tane verimi ve tanelerin protein içeriği üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of different concentrations of foliar applied urea on the grain yield and grain protein content bread wheat cv. Marmara-86
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentToprak Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmProteins
dc.subject.ytmUrea
dc.subject.ytmBread wheat
dc.subject.ytmWheat
dc.subject.ytmYield components
dc.subject.ytmFertilization
dc.identifier.yokid133030
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid128440
dc.description.pages43
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess