Yenilebilir pleurotus eryngii mantarlarının antioksidan aktiviteleri, fenolik bileşenleri ve mineral madde içeriklerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Serencam, Hüseyin | |
dc.contributor.author | Kilinç, Seher | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T09:07:52Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T09:07:52Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-01-17 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/69092 | |
dc.description.abstract | Mantarlar uzun yılladır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Besin değerinin yanısıra tıbbi amaç içinde kullanılmaktadırlar. Bu çalışmada iki farklı ağaç türüne ait (ceviz ve kızılğaç) Pleurotus eryngii mantarının farklı çözücü kullanılarak antioksidan aktivitesi fenolik içeriği ve mineral analizi yapılmıştır. Bu çalışmada mantar örneklerinin metanol ve sulu ekstraktlarının toplam fenolik madde miktarı, toplam flavonoid, kondense tanen, DPPH radikalini süpürme etkileri çalışılmıştır. Aynı zamanda metolik ekstrelerde fenolik içerikleri RP-HPLC-UV ile mineral içerikleri ICP–MS (Inductively Coupled Plasma-Mass Spektrometer) cihazında gerçekleştirildi. Sonuçlara göre, sulu eryingii kızılağaç mantarının toplam fenolik içeriği metanol ekstraktından daha yüksek bulundu. Ceviz mantarındaki sulu çözeltinin toplam fenolik içeriği metanolik ekstrakttan daha yüksek bulundu. Bu sonuçlara göre, her iki mantarın sulu çözeltilerinin yüksek antioksidan aktivitesi olduğu bulunmuştur. Fenolik bileşenlerden gallik asit, kateşin, t-sinnamik asit, myresetin, luteolin, hesperetin değişik oranlarda mantarlarda tespit edildi. Mantarlarda değişik oranlarda elementler tespit edildi ancak her iki mantar türünde de K yüksek değerde tespit edildi. | |
dc.description.abstract | Mushrooms are one of the important food sources consumed for many years all over the world not only for their nutritional values but also they are consumed concerning their medical values. In this study, the extracts of two mushroom types namely Pleurotus eryngii (Eringi) alder and walnut of mushroom obtained by different methodologies were subjected to antioxidant, phenolic compounds and mineral contents analysis. For the methanol and water extracts of mushrooms, total phenolic, total flavonoid, condense tannin content and DPPH activity tests were applied. The phenolic and mineral contents of the methanol extracts were analysed by RP-HPLC-UV and ICP-MS (Inductively Coupled Plasma-Mass Spectrometer) analysis respectively. The results revealed that the total phenolic content of aqueous Eryngii alder mushroom was higher compared to its methanol extract. Similar observation was obtained for the walnut mushroom that revealed the high antioxidant capacity of the water extracts of both mushroom types. Gallic acid, catechin, t-cinnamic acid, myresetin, luteolin and hesperetin were the phenolic compounds detected in both mushroom types by HPLC analysis. Finally, the ICP-MS analysis revealed that although different minerals were found in both mushrooms, the levels of K in both mushrooms were found to be at high levels compared to other minerals. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Yenilebilir pleurotus eryngii mantarlarının antioksidan aktiviteleri, fenolik bileşenleri ve mineral madde içeriklerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of antioxidant activties, phenolic compounds and mineral contents of edible pleurotus eryngii mushrooms | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-01-17 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10311610 | |
dc.publisher.institute | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BAYBURT ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 603055 | |
dc.description.pages | 102 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |