Show simple item record

dc.contributor.advisorÇopur, Ömer Utku
dc.contributor.authorYilmaz, Neslihan
dc.date.accessioned2021-05-08T11:49:35Z
dc.date.available2021-05-08T11:49:35Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/690855
dc.description.abstractGünümüzde beslenme alıskanlıklarımıza baglı olarak katkı maddelerinin kullanımıbeslenmemizde önemli bir yer tutmaktadır.Düsük kalorili yiyecek ve içeceklere tüketimine yönelik egilim 1960'lardan bu yanagittikçe artmıstır. Düsük kalorili gıda ve içecek tüketiminin güncellik kazanması, bu tür gıdaüreten isletmelerin de gelismesine yol açmıs ve bu sanayide kullanılan yapay tatlandırıcılarınüretilmesine iliskin çalısmaları da hızlandırmıstır.Yapay tatlandırıcılar tatlılık oranı yüksek olan, besin degeri olmayan organikbilesiklerdir. Düsük konsantrasyonlarda bile tatlılık derecelerinin yüksek olması nedeni ilegıda teknolojisinde; enerji vermemeleri ve kan sekerini yükseltmemeleri nedeniyle de bazıhastalıklarda uygulanan diyetlerde büyük ölçüde gereksinim duyulan katkı maddeleridir.Bu nedenlerden dolayı kalorisi düsük özel gıdaların üretiminde, seker tüketimini büyükölçüde azaltan yapay tatlandırıcıların önemi gün geçtikçe artmaktadır.Bu çalısmada gıda sanayinde kullanılan yapay tatlandırıcıların özellikleri ve kullanımalanları açıklanmıstır.Anahtar Kelimeler: Yapay tatlandırıcılar, besleyici degeri olmayan tatlandırıcılar, diyetetikgıdalar, düsük kalorili gıdalar.
dc.description.abstractUse of artifical sweeteners have importance in our diets due to nutritional habitsrecently.Since 1960?s, consumption of low calorie foods and beverages have increased. Currenttrends in use of artificial sweeteners cause improve of plants that produce this type ofproducts.Also production of artificial sweeteners are increased.Artificial sweeteners are non-nutritive organic compounds having high level ofsweetness. Because of having high levels of sweetness in low concentrations and have notable to increase blood sugar levels, needs of this additives are increased in food technologyand diets for some diseases.For this reason, importance of artificial sweeteners that decrease the use of sugar inproduction of low calorie special foods have increased.In this study characteristics of artificial sweeteners and their uses are explained.Key words: Artificial sweeteners, non-nutrivite sweeteners, dietetic foods, low calorie foodsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleYapay tatlandırıcılar ve gıda sanayiinde kullanımları
dc.title.alternativeArtificial sweeteners and use in food industry
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid9002873
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid202320
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess