Yapay tatlandırıcılar ve gıda sanayiinde kullanımları
dc.contributor.advisor | Çopur, Ömer Utku | |
dc.contributor.author | Yilmaz, Neslihan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:49:35Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:49:35Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/690855 | |
dc.description.abstract | Günümüzde beslenme alıskanlıklarımıza baglı olarak katkı maddelerinin kullanımıbeslenmemizde önemli bir yer tutmaktadır.Düsük kalorili yiyecek ve içeceklere tüketimine yönelik egilim 1960'lardan bu yanagittikçe artmıstır. Düsük kalorili gıda ve içecek tüketiminin güncellik kazanması, bu tür gıdaüreten isletmelerin de gelismesine yol açmıs ve bu sanayide kullanılan yapay tatlandırıcılarınüretilmesine iliskin çalısmaları da hızlandırmıstır.Yapay tatlandırıcılar tatlılık oranı yüksek olan, besin degeri olmayan organikbilesiklerdir. Düsük konsantrasyonlarda bile tatlılık derecelerinin yüksek olması nedeni ilegıda teknolojisinde; enerji vermemeleri ve kan sekerini yükseltmemeleri nedeniyle de bazıhastalıklarda uygulanan diyetlerde büyük ölçüde gereksinim duyulan katkı maddeleridir.Bu nedenlerden dolayı kalorisi düsük özel gıdaların üretiminde, seker tüketimini büyükölçüde azaltan yapay tatlandırıcıların önemi gün geçtikçe artmaktadır.Bu çalısmada gıda sanayinde kullanılan yapay tatlandırıcıların özellikleri ve kullanımalanları açıklanmıstır.Anahtar Kelimeler: Yapay tatlandırıcılar, besleyici degeri olmayan tatlandırıcılar, diyetetikgıdalar, düsük kalorili gıdalar. | |
dc.description.abstract | Use of artifical sweeteners have importance in our diets due to nutritional habitsrecently.Since 1960?s, consumption of low calorie foods and beverages have increased. Currenttrends in use of artificial sweeteners cause improve of plants that produce this type ofproducts.Also production of artificial sweeteners are increased.Artificial sweeteners are non-nutritive organic compounds having high level ofsweetness. Because of having high levels of sweetness in low concentrations and have notable to increase blood sugar levels, needs of this additives are increased in food technologyand diets for some diseases.For this reason, importance of artificial sweeteners that decrease the use of sugar inproduction of low calorie special foods have increased.In this study characteristics of artificial sweeteners and their uses are explained.Key words: Artificial sweeteners, non-nutrivite sweeteners, dietetic foods, low calorie foods | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Yapay tatlandırıcılar ve gıda sanayiinde kullanımları | |
dc.title.alternative | Artificial sweeteners and use in food industry | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 9002873 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 202320 | |
dc.description.pages | 65 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |