Show simple item record

dc.contributor.advisorÇakır, Özlem
dc.contributor.authorReisoğlu, Elif
dc.date.accessioned2020-12-04T09:07:35Z
dc.date.available2020-12-04T09:07:35Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/69059
dc.description.abstractBu çalışma, İstanbul ilinde yer alan bazı meslek gruplarının beslenme alışkanlıklarını, bu alışkanlıkları etkileyen faktörleri, genel sağlık durumlarını, gıda tercihi alışkanlıklarını ve sağlıklı beslenmeyle ilgili tutumlarını saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaya İstanbul ilinde yaşayan toplam 300 gönüllü birey (195 kadın, 105 erkek) internet üzerinden ankete katılmıştır. Ankette; bireylerle ilgili genel bilgiler, antropometrik ölçümleri (boy ve kilo), genel sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları, gıda tercihi alışkanlıkları ve dengeli beslenmeye tutumları yer almaktadır. Elde edilen veriler Google anket sonuçlarına göre Excel programına aktarılmış ve grafiklerle değerlendirilmiştir.Çalışma sonucunda; bazı meslek gruplarının antropometrik ölçümleri, genel sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları, gıda tercihi alışkanlıkları ve meslek gruplarının cinsiyet, unvan, yaş gibi genel özellikleriyle ilişki durumları saptanmıştır. Meslek gruplarının beslenme alışkanlıkları, gıda tercihi alışkanlıkları ve bunların bağlantılı olduğu faktörler saptanmıştır. Bu çalışma sonucunda kişilerin yaptığı mesleğin beden kitle indeksine (BKI) etkisinin olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin yüksek kısmının (%52,33) BKI ortalamalarının 18.5-24,9 kg/m2 sonucu ile normal kiloda oldukları tespit edilmiştir. Gıda harcamalarının toplam gelirdeki payının meslekle değişiklik gösterdiği görülmüştür. Fast food gıdaları en sık tüketen grup öğrenciler olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin yüksek kısmının (%50,30) ekmek tercihlerinin beyaz ekmek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmaya katılan bireylerin yüksek kısmının (60,70) baharatlı yemekler tercih ettikleri ve bunun nedeni olarak baharatın tadı güzel cevabı verdikleri tespit edilmiştir. Katılımcıların organik gıdalarla ilgili düşüncelerini ve kullanım durumlarına bakıldığında iki seçenekte yoğunlaştıkları tespit edilmiştir, bir kısmı bilgi sahibi olduklarını fakat pahalı olduğundan dolayı tüketemediklerini diğer bir kısmı da bilgi sahibi olduklarını ve sağlıklı olduğu için tükettiklerini belirtmişlerdir. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Meslek Grupları, Beslenme Alışkanlığı, Boy Kilo İndeksi, Beslenme Anketi.
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine nutrition habits, factors affecting these habits, general health status, food preference habits and attitudes towards healthy nutrition of some occupational groups in Istanbul. A total of 300 volunteers (195 females, 105 males) from 300 volunteers living in Istanbul participated. In the study. General information about individuals, anthropometric measurements (height and weight), general health status, feeding habits, food preference habits and attitudes to balanced nutrition..The data were transferred to Excel program according to the results of Google survey and evaluated with graphs.In the results of working; anthropometric measurements of some occupational groups, general health status, feeding habits, food preference habits and relationship between general characteristics of occupational groups such as gender, title, age were determined. Nutritional habits, food preference habits and related factors of occupational groups were determined. It was found that the profession had an effect on body mass index (BMI). It was found that the high percentage of the participants (52.33%) had normal weight with the mean BMI of 18.5-24.9 kg / m2. The share of food expenditures in total income varies with the profession. The fastest food group was the most frequent consuming group of students. It was determined that the bread preference of the high portion of the participants (%50,30) was white bread. In addition, it was found that the high percentage of the individuals who participated in the research (60,70) preferred spicy dishes and gave the good response to the taste of the spices as a reason. have been determined from the answers they consume because they are knowledgeable and healthy.Keywords: Nutrition, Occupational Groups, Nutritional Habits, Height Weight Index, Nutrition Survey.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleİstanbul ilinde yaşayan bazı meslek gruplarının beslenme alışkanlıkları ve bu beslenme alışkanlıklarını etkileyen faktörler
dc.title.alternativeNutritional habits and factors affecting nutritional habits of some job groups living in İstanbul
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-26
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10289352
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityBAYBURT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid583319
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess