Gıdalara karıştırılan katkı maddelerin hükmü
dc.contributor.advisor | Yüksek, İsmail | |
dc.contributor.author | Haydaroğlu, Abdullah | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:48:05Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:48:05Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2021-03-09 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/689764 | |
dc.description.abstract | Gıdalara karıştırılan katkı maddelerinin hükmünü ele aldığımız bu araştırmamızda, toplumlar arası sınırların manasını kaybettiği günümüzde sanayileşme ve materyalist hayat anlayışının Müslümanları helâl beslenme ve sağlıklı nesiller yetiştirme konusunda karşı karşıya bıraktığı temel problemlerden biri olan içeriği ve hükmü bilinmeyen katkı maddelerini ana hatları ile değerlendirip bu konuda farkındalık oluşturmaya çalıştık.Bu bağlamda konuyu, biri temel gıda maddeleri ve ahkâmı diğeri gıda katkı maddeleri ile istihlâk ve istihale çerçevesi olmak üzere iki ana bölümde değerlendirdik. Konuları ele alırken başta temel tüketim ürünleri olan gıdalara karıştırılan katkı maddelerinin birçok yönden mahzurlu olduğu ve kullanılmalarının dünya ve ahirete müteallik çok ciddi riskler barındırdığını ifade etmeye çalıştık. | |
dc.description.abstract | In this study in which we deal with the Islamic ruling on food additives, we tried to raise awareness regarding the food additives, the Islamic ruling on which and the ingredients of which are not known, which is one of the problems faced by Muslims today caused by industrialization, which causes the boundaries between societies to disappear, and a materialistic approach to life, thereby challenging them to eat halal food and raise healthy generations.In this framework, we analyzed the subject matter from the two main perspectives of basic food substances, the Islamic ruling on them, and of istikhlak (assimilation) and istihalah (transformation). In doing so, we sought to reveal that the additives in basic consumable food substances are problematic, and that, if used, they might lead to serious risks related to the life in this world and in the Hereafter. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Din | tr_TR |
dc.subject | Religion | en_US |
dc.title | Gıdalara karıştırılan katkı maddelerin hükmü | |
dc.title.alternative | The Islamic ruling on food additives | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-03-09 | |
dc.contributor.department | Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Religion forbidden | |
dc.subject.ytm | Consuming | |
dc.subject.ytm | Foods | |
dc.subject.ytm | Food additives | |
dc.subject.ytm | Additives | |
dc.subject.ytm | Permissible | |
dc.subject.ytm | Islam | |
dc.subject.ytm | Provisions | |
dc.subject.ytm | Ahkamu`l-Kur`an | |
dc.identifier.yokid | 10300212 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | UŞAK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 569299 | |
dc.description.pages | 80 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |