Show simple item record

dc.contributor.advisorGürbüz, Ozan
dc.contributor.authorİstek Düzgünoğlu, Nilgün
dc.date.accessioned2021-05-08T11:45:12Z
dc.date.available2021-05-08T11:45:12Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-12-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/688790
dc.description.abstractBu çalışmada yüksek vitamin ve lif içeriğine sahip, kan şekeri ve kolesterol üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtilen yaban mersini meyvesinin, tıbbi beslenme tedavisiyle fazla kilolu ve obez bireylerde kilo yönetimi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere ilginin giderek arttığı bu üzümsü meyvenin metabolik kontrol üzerindeki etkisi, diyet polikliniğine başvuran danışanlardan, çalışma için uygun özellikte olan ve çalışmaya dahil olmayı kabul edenler üzerinde müdahale-kontrol grupları oluşturularak belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma 48 yetişkinde (müdahale n: 23, kontrol n: 25) yürütülmüş ve vücut ağırlığı, yağ, sıvı, kas oranları ve biyokimyasal parametreler (Glikoz, HbA1C, TSH, Total kolesterol, LDL kolesterol, HDL kolesterol, Trigliserid, ALT, AST, Ürik Asit, İnsülin, İnsülin direnci, Hemoglobin) takip edilmiştir. Danışanlar 3 haftalık aralıklar ile toplamda 12 hafta boyunca beslenme tedavisi ve beslenme eğitimi yinelenmek suretiyle görüşmeye alınmıştır. İlk 6 haftalık süreçten sonra, müdahale grubundaki danışanların diyetinden bir karbonhidrat kaynağı (1 porsiyon meyve) çıkarılarak yaban mersini meyvesi eklenmiştir. Başlangıç, 6. ve 12. haftalarda danışanların kilo takibi ve vücut analizleri yapılmış, biyokimyasal parametre değerleri kaydedilmiştir. Yağ oranları, HbA1C, ALT, AST değerlerinde her iki grupta, BKI, insülin ve insülin direnci değerlerinde yalnızca müdahale grubunda 12 hafta sonunda anlamlı farlılıklar gözlenmiştir. Çalışma sonunda LDL, total kolesterol ve ürik asit değerlerinde müdahale grubunda meydana gelen azalmalar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Yaban mersini meyvesinin bazı biyokimyasal parametrelerde olumlu etki gösterdiği tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, the effect of blueberry fruit, which has high vitamin and fiber contents, stated positive effects on blood sugar, cholesterol, on weight management in overweight and obese subjects by medical nutrition therapy was investigated. The effect of this grape fruit on metabolic control, which is increasingly used for the treatment of various diseases, has been tried to be determined from the clients who applied to the diet polyclinic by establishing intervention-control groups on those who are eligible for the study and who agree to participate in the study. The study was carried out in 48 adults (intervention n: 23, control n: 25) and body weight, fat, fluid, muscle ratios and biochemical parameters (Glucose, HbA1C, TSH, Total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, Triglyceride, ALT, AST, Uric Acid, Insulin, Insulin Resistance, Hemoglobin) were followed. Clients were interviewed at a 3-week interval for a total of 12 weeks by repeating nutrition education and nutrition treatment. After the first 6 weeks of treatment, a carbohydrate source (1 portion of fruit) was removed to the diet of the clients in the intervention group and blueberry fruit was added. At baseline, at 6th and 12th weeks, weights and body analyzes were measured and biochemical parameter values were recorded. Significant differences were observed in terms of fat ratios, HbA1C, ALT, AST values in both groups and BMI, insulin and insulin resistance value only in the intervention group at the end of the 12th week. At the end of the study, the decreases in the values of LDL, total cholesterol and uric acid in the intervention group were statistically significant. It has been found that the blueberry fruit brings positive changes in some biochemical parameters.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleYaban mersini meyvesinin tıbbi beslenme tedavisi uygulanan fazla kilolu bireylerde kilo yönetimi üzerindeki etkilerinin araştırılması
dc.title.alternativeDetermine the impact of blueberry consumption on weight, utilizing applied medical nutrition therapy with overweight individuals
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-12-08
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmCholesterol-dietary
dc.subject.ytmHealthy nutrition
dc.identifier.yokid10171981
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid496119
dc.description.pages122
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess