Yükselti ve biçim zamanlarının Uşak Banaz doğal meralarının verim ve botanik kompozisyonu üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Yüksel, Osman | |
dc.contributor.author | Altinay, Ersan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:44:57Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:44:57Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-04-01 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/688669 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Uşak ili Banaz ilçesinde yer alan 900 m, 1000 m ve 1200 m yükseltiye sahip doğal meralarda, yükselti ve biçim zamanlarının ot verimi, kalitesi ve botanik kompozisyonu üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla 2018 yılında yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Banaz için otlatma mevsiminin başlangıcı olan 15 Mayıs'tan başlayarak her 15 günde bir meralardan 1'er m2'lik kuadrat örnekleri alınmıştır. Araştırmada yeşil ot verimi, kuru ot verimi, botanik kompozisyonda baklagil oranı, buğdaygil oranı, diğer familyaların oranı, ham protein oranı, ham protein verimi ve 1 BBHB için gerekli mera alanı değerleri belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, en yüksek yeşil ot ve kuru ot verimleri 1200 m ve 1000 m yükseltilerdeki meralarda, 30 Mayıs, 15 Haziran ve 30 Haziran tarihlerinde yapılan biçimlerden elde edilmiştir. Botanik kompozisyondaki baklagillerin oranı artan mera yükseltisi ile artış gösterirken buğdaygillerin oranı azalmıştır. En yüksek ham protein oranı ve verimi 1200 m rakımdaki doğal meradan elde edilirken, biçim zamanındaki ilerleme ham protein oranı ve verimlerinin azalmasına neden olmuştur. Araştırma sonucunda, yükseltiler bazında 1200 m rakımdaki meranın, biçim zamanları bazında ise 30 Mayıs ve 15 Haziran biçimlerinin ot verimi ve kalitesi yönünden daha üstün seviyelerde olduğu sonucuna varılmıştır. | |
dc.description.abstract | This study was carried out in order to determine the effects of elevation and cutting times on yield, quality and botanical composition of the natural pastures in 900 m, 1000 m and 1200 m altitude in Banaz district of Usak in 2018. The experiment was established in a randomized complete block design with three replications. Starting from May 15, which is the beginning of the grazing season for Banaz, 1 m2 of quadrate samples were taken from pastures every 15 days. In the research, green herbage yield, hay yield, botanical composition of legumes, grasses and ratio of other families, crude protein ratio, crude protein yield and needed pasture area for 1 cattle unit values were determined. According to the results, the highest green herbage and hay yields were obtained from the 1200 m and 1000 m elevations pastures on 30 May, 15 June and 30 June cuttings. While the ratio of legumes in botanical composition increased with increasing pasture elevation, the ratio of grasses decreased. The highest crude protein ratio and yield were obtained from natural pastures at an altitude of 1200 m, while the progressing of cutting times caused a decrease in the crude protein ratio and yields. As a result of the study, it was concluded that the pasture at 1200 m altitude on the basis of elevations and 30 May and 15 June on the basis of cutting times were superior in terms of hay yield and quality. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Yükselti ve biçim zamanlarının Uşak Banaz doğal meralarının verim ve botanik kompozisyonu üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | The effects of altitude and cutting times on the yield and botanical composition of Uşak Banaz natural | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-04-01 | |
dc.contributor.department | Tarım Bilimleri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10227405 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | UŞAK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 578462 | |
dc.description.pages | 58 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |