Show simple item record

dc.contributor.advisorDuru, Asuman
dc.contributor.authorÇinar, Erkan
dc.date.accessioned2021-05-08T11:44:52Z
dc.date.available2021-05-08T11:44:52Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-09-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/688616
dc.description.abstractBu çalışma, farklı düzeylerde anason (Pimpinella anisum L.) tohumunun verim performansı, yumurta iç ve dış kalitesi ve yumurta sarısı kolesterol konsantrasyonu üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, Temmuz-Eylül 2018 tarihlerinde; Uşak Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Hayvancılık Deneme Ünitesinde yürütülmüştür. Bu kapsamda, 36 haftalık yaştaki 55 adet ticari Lohman kahverengi yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Hayvanların karma yemlerine kontrol (0), 1, 5, 10 ve 20 g/kg anason tohumu ilave edilmiştir. Yem kısıtlı (110 g/hayvan ), su ise ad-libitum, olarak verilmiştir. Deneme 8 hafta devam ettirilmiştir. Araştırma sonunda, anason tohumu ilavesiyle yumurtacı tavukların yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve yumurta verimi (adet) bakımından görülen farklılıklar önemli bulunamamıştır (P>0,05). 2, 4, 7 ve 8. haftalarda 10 g/kg anason tohumu ilave grubun yumurta verimi (g) yüksek bulunmuştur (P<0,05). Anason tohumu ilavesiyle yumurta sarısı kolesterol miktarı düşmüştür (P<0,05). Anason tohumunun yumurta verimi bakımından etkili olmaması yeme ilave edilen dozların düşük olmasından ve/veya anason tohumunun herhangi bir işleme tabi tutulmadan direk karma yeme ilavesinden kaynaklanabilir. Yumurta kolesterol düzeyini düşürmek için yeme 1 g/kg anason tohumu kullanılabilir.
dc.description.abstractIn this study was to investigate the effects of dietary Anise (Pimpinella anisum L.) seed on performance, external and interna egg quality and egg yolk cholesterol level of laying hens. The experiment carried out between July and September 2018 at Uşak University Faculty of Agriculture and Natural Sciences Animal Husbandry Testing Unit. As animal material, a total number of fifty-five 36 week old Lohman Brown laying hens were used commercially. Birds were fed basal (commercial) diets supplement with 0 (control), 1, 5, 10 and 20 g/kg Anise seed. Feed was offered limited (110 g/ hen) and water was available ad-libitum. The trial was continued for 8 weeks. At the end of the study, feed intake, feed conversion ratio and egg yield (number) of laying hens parameters were not affected by treatments with the addition of Anise seed (P>0,05). Egg yield (g) increased by 10 g Anise seed treatment compared to control at 2, 4, 7 and 8 weeks (P<0,05). Egg yolk cholesterol decreased by anise seed treatments compared to control group (P<0,05). The study can be based on could not reveal their efficacy because of adding low levels of Anise seed and/or Anise seed which was not applied any process. 1 g anise seed can use to reduce egg yolk cholesterol levels.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleAnason (Pimpinella anisum L.) tohumunun yumurtacı tavuklarda verim ve yumurta kalitesi üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of dietary anise seed (Pimpinella anisum L.) on yield and egg quality of laying hens
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-09-18
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10234798
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityUŞAK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid543647
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess