Marmara Bölgesi Güney Marmara Bölümünden toplanan propolis örnekleri kimyasal yapısı
dc.contributor.advisor | Şahinler, Nuray | |
dc.contributor.author | Toy, Nesibe Özge | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:44:39Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:44:39Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-02-08 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/688541 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Marmara Bölgesi Güney Marmara Bölümünde yer alan 5 ilin sabit arıcılık yapan illerin, merkez ve ilçelerinden, 48 farklı propolis örneğinin, kimyasal analizlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, örnekleme metoduna göre, Balıkesir ilinin 17, Bursa ilinin 12, Çanakkale ilinin 12, Yalova ilinin 4, Bilecik ilinin 3 farklı işletmesinden propolis örnekleri toplanmıştır. Toplanılan örneklerin analizleri için % 8'lik Propolis Etanol Ekstratı (PEE) hazırlanılmış ve HP-LC cihazında kimyasal analizleri (fenolik bileşik grupları ve türevleri) yapılmıştır. Araştırma sonunda, toplanılan bütün propolis örnekleri değerlendirildiğinde, en yüksek toplam flavonoid içeriğinin Bilecik (10.505 mg/l) ilinde olduğu görülmüştür. Yalova ilinden toplan 4 örnek arasından Yalova 4 (Y4) örneği yapısında 7.349 mg/l ile en yüksek toplam flavonoid barındıran grup olmuştur. Çanakkale ilinde toplam flavonoid'i yapısında en yüksek düzeyde bulunduran örnek Çanakkale 11 (Ç11) örneği olup 8.761 mg/l değerine sahip olduğu bulunmuştur. Bursa ilinde ise toplam flavonoid miktarı en yüksek 5,765 mg/l değeri ile Bursa 10 (BU10) örneğinin olduğu sonucuna varılmıştır. Balıkesir ili örneklerinin arasında Balıkesir 14 (BA14) örneğinin 5.675 mg/l ile yüksek flavonoid içeriğine sahip olduğu gözlemlenmiştir. Homojenik asid, 4-OH benzoik asid, epiglo katechin, epicatechin, 3-4 dimetoksi benzaldehit bileşikleri ise toplanılan örneklerin yapısında belirlenmemiştir. Propolisin yapısında buluan önemli bir bileşik olan Quarcetin bileşiğini 48 örnek arasından, Yalova iline ait propolis örneklerinden, Yalova 4 (Y4) örneğinin %56,30 'luk oran ile en fazla oranda, yapısında bulundurduğu sonucuna varılmıştır.Çalışmanın sonucundan 48 farklı noktadan toplanılan propolis örneklerinin, bölgenin coğrafik özelliklerden ve her ilin sahip olduğu bitkisel orijin farklılıklarından kaynaklı olarak, yapısında bulunan bileşiklerin ve değerlerinin farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. | |
dc.description.abstract | The aim of this study was to determine the history and chemical analysis of 48 different propolis from the central and districts of the 5 provinces in the Marmara region of South Marmara. Here, according to the sampling method, 17 provinces of Balikesir, 12 provinces of Bursa, 12 provinces of Canakkale, 4 provinces of Yalova, 3 different propolis samples were collected from Bilecik province. 8% Propolis Ethanol Extract (PEE) was prepared for the analysis of the collected samples and prepare chemical analyzes (phenolic compound groups and derivatives) on the HP-LC instrument.Bilecik (10.505 mg / l) appeared to be in the province. Yalova 4 samples collected in the Yalova 4 (Y4) sample structure with 7.349 mg / l was the group with the highest total flavonoids. In the province of Canakkale, the total flavonoid is the highest in the construction of the sample. The sample is Canakkale 11 (Ç11), where it has a value of 8,761 mg / l. In the province of Bursa, the total amount of flavonoid with the highest value of 5,765 mg / l Bursa 10 (BU10) concluded that the case. Among the samples of Balıkesir province, Balıkesir 14 (BA14) sample was observed to have high flavonoid content with 5.675 mg / l. The homogeneous acid, 4-OH benzoic acid, epiglo katechin, epicatechin, 3-4 dimethoxy benzaldehyde combinations were made at the site of the collected samples. Quarcetin, an important compound found in the structure of propolis, was found to have the highest proportion of Yalova 4 (Y4) sample among the 48 samples in Yalova province with 56,30%.As a result of the study, it was concluded that propolis samples collected from 48 different points, geographical characteristics and differences in plant origin of the province had differences in the composition of compounds and their values. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Marmara Bölgesi Güney Marmara Bölümünden toplanan propolis örnekleri kimyasal yapısı | |
dc.title.alternative | Chemical structure of propolis samples collected from the South Marmara Section of Marmara Region | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-02-08 | |
dc.contributor.department | Zootekni Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10280491 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | UŞAK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 571142 | |
dc.description.pages | 90 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |