Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzdemir, Ayşe
dc.contributor.authorAnkaraligil, Tolga
dc.date.accessioned2021-05-08T11:44:31Z
dc.date.available2021-05-08T11:44:31Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-04-30
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/688504
dc.description.abstractİş sağlığı ve güvenliği çalışma hayatında önemli unsurlardan biridir. Günümüzde iş kazası ve meslek hastalığının azaltılarak çalışan sağlığını korunması yönündeki çalışmalar hız kazanmıştır. Son yıllarda hızla büyüyen yemek üretim sektöründe istihdam artışı olması ve rekabet koşullarının değişmesiyle birlikte gerçekleşen iş kazası verilerinin artması giderek büyüyen bir soruna dönüşmektedir. Mevcut sorunla ilgili önlem alabilmek için yapılan bu araştırmada; Uşak ilinde yemek üreten bir işletmede risk analizi yaparak potansiyel fiziksel tehlike ve riskleri tespit edip alınacak önlemleri planlayarak çözüm önerileri oluşturulması amaçlanmıştır. Ayrıca çalışan sağlığının korunması adına sektörel farkındalık oluşturması bakımından da faydalı olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada risk değerlendirme karar matrisi olarak L tipi matris (5x5 matris tablosu) referans alınmıştır. Yapılan risk analizinde toplam 131 tehlike ve risk öngörülmüş; bunlardan 5 tanesinin kabul edilemeyecek, 61 tanesinin önemli, 59 tanesinin orta, 6 tanesinin ise kabul edilebilir bir seviyede bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışma neticesinde iş güvenliğiyle ilgili proaktif yaklaşım sergileyerek potansiyel tehlikelerin azaltılıp daha güvenli çalışma ortamları oluşturulacağı öngörülmektedir.
dc.description.abstractThe occupational health and safety is one of the important elements of working life. The attention of contributing to the protection of employee health by preventing occupational accidents and occupational diseases is increased nowadays. The rapid growth of the catering sector with increasing employment and competition turn into a growing problem such as occupational accidents. In this research, the necessity of taking precautions for this problem; A risk analysis was conducted in a catering company in Uşak to identify physical hazards and risks in the company. The hazards and risks are evaluated and precautionary actions were determined according to the current situation. In this study, it is thought to be beneficial in terms of creating awareness for all companies in the sector by contributing to the protection of employee health. Risk analyses were calculated with L type matrix (5x5 matrix table). In this study, a total of 131 hazards and risks were identified. The identified hazards and risks are grouped according to their risk level (Unacceptable risk: 5; Acceptable risk:6; Significant risk: 61; Medium risk: 59). It is considered that adopting proactive approaches within the scope of occupational safety practices will accelerate the spread of the safety network and occupational safety culture to all employees.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.subjectKazalartr_TR
dc.subjectAccidentsen_US
dc.titleYemek üretim sektöründe (catering) risk analizi
dc.title.alternativeRisks analysis in catering industry
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-04-30
dc.contributor.departmentİş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10305003
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityUŞAK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid596218
dc.description.pages86
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess