Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde üretilen bazı balların fizikokimyasal ve biyokimyasal özelliklerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Batu, Ali | |
dc.contributor.author | Küçük, Engin | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:39:25Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:39:25Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/687993 | |
dc.description.abstract | Bitki florası bakımından dünyada az rastlanır çeşitliliğe sahip olan ülkemiz arıcılık mesleğine uygun bir coğrafyaya üzerindedir. Bu çalışmamızda Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesinde toplanan bazı balların fizikokimyasal ve biyokimyasal özellikleri araştırılmıştır. Daha önce bu bölgelerdeki balların yeterince araştırılmamış olması bu konu üzerinde çalışmamıza neden olmuştur. Araştırmamız sonucunda bulunan değerler Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği ve Avrupa Birliği standartlarına göre istatistikî analizler ile karşılaştırılıp değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda bal örneklerinin ortalama değerleri şu şekilde tespit edilmiştir. Briks %82.99, nem %15.34, HMF 5.50 (mg/kg), pH 4.10, asitlik 32.49 (meq/kg), diyastaz 13.88, iletkenlik 0.265 (mS cm), kül %0.072, renk değerleri ise L değeri 26.44, a değeri ?0.01 ve b değeri 11.14, toplam fenolik 33.38 (mg PAE/100 g), toplam antioksidan 23.17 (mg AAE /100g). Son olarak HPLC ile şeker değerleri ise früktoz %38.89, glikoz %32.11, sakaroz %3.75, invert şeker %71.01, F/G 1.21 olarak hesaplanmıştır. | |
dc.description.abstract | Our country which has rare species in the world in terms of flora diversity is located on a suitable geography for beekeeping. In this study, physicochemical and biochemical features of the honey gathered from the East Anatolian and East Black Sea regions were analysed. Insufficient study of honey at this regions has caused us to study on this topic. As a result of our study, values acquired were evaluated according to Turkish Food Codex Honey Notice and European Union standarts and compared with statistical analysis.As a result of study, average values acquired for honey are as follows: 82,99% on average, 15,34% moisture, 15,34% moisture, acidity 32.49 meq / kg, Ph 4,10, color values L value 26,44 , a value -0,01 and b value 11,14 ,13.88 diastase, HMF 5.50 mg / kg , conductivity 0.265 mS cm, Fructose 38.89%,32.11% glucose, 3.75% sucrose, invert sugar,71.01%, f / g 1.21 were calculated. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde üretilen bazı balların fizikokimyasal ve biyokimyasal özelliklerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Research of physicochemical and biochemical spesificatoins of some honeys has producing in the Eastern Black Sea and Eastern Anatolian Regions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 431420 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 321511 | |
dc.description.pages | 61 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |