Show simple item record

dc.contributor.advisorBatu, Ali
dc.contributor.authorAydoğmuş, Rahime Ebru
dc.date.accessioned2021-05-08T11:39:22Z
dc.date.available2021-05-08T11:39:22Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/687977
dc.description.abstractBitki florası bakımından dünyada az rastlanır çeşitliliğe sahip olan ülkemiz arıcılık mesleğine uygun bir coğrafyaya üzerindedir. Bu çalışmamızda Batı Anadolu bölgesinden toplanan bazı balların fizikokimyasal ve biyokimyasal özelliklerin de farklı sıcaklıklarda depola sonucunda meydana gelen değişiklikler araştırılmıştır. Araştırmamız sonucunda bulunan değerler Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği ve Avrupa Birliği standartlarına göre istatistikî analizler ile karşılaştırılıp değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda balların pH değerleri (3.65 ile 4.84) arasında değişmiştir. Depolama süreci boyunca tüm bal numunelerinin pH, toplam fenolik madde, antioksidan aktivite değerleri ilk aya göre artmıştır. Depolama süresi boyunca briks değerlerinin %74.81 ile %83.12 arasında değiştiği saptanmıştır. En düşük değer kekik en yüksek ise çam balında gözlenmiştir Yaptığımız çalışmada tüm bal örneklerinin en yüksek antioksidan aktiviteleri 45 oC de depolama sonucunda ölçülmüştür. L* Renk değerinin tüm ballarda düşük olduğu görülmüştür.
dc.description.abstractOur country which has rare species in the world in terms of flora diversity is located on a suitable geography for beekeeping. In this study, physicochemical and biochemical features of the honey stored in different temperatures gathered from the West Anatolian region were analysed. As a result of our study, values acquired were evaluated according to Turkish Food Codex Honey Notice and European Union standarts and compared with statistical analysis.As a result of study, pH values of honey changed between 3.65 and 4.84. During the storage all the honey samples of pH, total phenolic content, antioksidan activity were increased. Brix values ranged 83,12% to 74,81% the storage process peryiod. The lovest brix value in thyme honey and the highest brix value in pine honey were determined. The highest antioksidant activity of all samples as a result of storage at 45°C was measured. Colours of samples L* values were decreased. This means honey samples were shoved dark colour.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleBatı Anadolu bölgesinde üretilen balların farklı koşullarda depolanması sonucunda biyokimyasal ve fizikokimyasal kalitelerindeki değişimin izlenmesi
dc.title.alternativeChanges of physicochemical and biochemical spesificatoins of some honeys has storaged i̇n defferent temperatures has produced in the West Anatolian region
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmPhenolic matters
dc.subject.ytmHoney
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmStorage
dc.subject.ytmPhysicochemical properties
dc.subject.ytmBiochemical properties
dc.identifier.yokid10017139
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTUNCELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid425770
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess